USA mõjukas seadusandja kritiseeris Mistrali tehingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse dessantlaev Mistral Peterburis
Prantsuse dessantlaev Mistral Peterburis Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Prantsusmaa peaks loobuma kavast müüa Venemaale neli sõjalaeva Mistral, sest see kahjustaks «pöördumatult» NATOt ja transatlantilisi suhteid, ütles mõjukas USA seadusandja reedel.


«See müük raputab NATO alliansi alustalasid ja toetab Vene ründerelvastust, kui see jätkab naaberriikide hirmutamise poliitikat,» kirjutas esindajatekoja väliskomisjoni mõjukas vabariiklasest liige Ileana Ros-Lehtinen ajalehes The Hill.

Kongressile keskenduvas väljaandes kutsus Florida osariigi seadusandja toetama mittesiduvat resolutsiooni, mis ühehäälselt tehingu hukka mõistaks, teatas AFP.

«Venemaale selliste vahendite andmine õõnestab jultunult nende NATO liitlaste julgeolekut, kes peavad kannatama Vene hirmutus- ja agressioonipoliitikat,» kirjutas ta.

Prantsusmaa teatas märtsis, et alustas Venemaaga «eksklusiivseid» kõnelusi nelja Mistral-tüüpi helikopterikandja müümiseks.

Kui tehing teoks saab, on see esimene kord, kui NATO liige müüb Venemaale sõjalist kõrgtehnoloogiat.

Prantsusmaa on väitnud, et Venemaad tuleb kohelda partnerina, kuid müügi pärast on sügavat muret väljendanud nii Balti riigid, Gruusia kui ka USA.

Detsembris ütles Vene mereväekomandör, et Mistralid oleksid kulunud ära 2008. aasta augustis sõjas Gruusia vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles