Tuhapilve põhjustatud lennukaos Euroopas jätkub ka täna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisija magab Pariisi Orly lennujaamas.
Reisija magab Pariisi Orly lennujaamas. Foto: SCANPIX

Hiiglaslik vulkaanilise tuha pilv ei luba tuhandetel lennukitel üle Euroopa ka täna õhku tõusta, valmistades suuri raskusi miljonitele reisijatele. Täna hommikul kehtestasid täieliku lennukeelu taas Suurbritannia ja Iirimaa.


Pärast seda kui tuhapilv põhjustas eile suurima õhuruumi sulgemise pärast Teist maailmasõda - tühistati üle 16 000 lennu -, hoiatavad lennujuhid, et pilv toob täna kaasa uusi reisikatkestusi, vahendas AFP.

Selle kinnituseks sulgesid Briti võimud täna varahommikul vähemalt kuni kella 19ni kohaliku aja järgi kogu riigi õhuruumi, olgugi et eile lubati lennukitel taas õhku tõusta Šotimaal ja Põhja-Iirimaal.

«Praegused ennustused näitavad, et laupäeva jooksul olukord halveneb,» teatas Briti õhuruumi haldav asutus NATS.

Iirimaa taaskehtestas täieliku lennukeelu vähemalt kella 17ni Greenwichi aja järgi, Itaalia tsiviillennuvõimud on sulgenud õhuruumi riigi põhjaosas täna vähemalt kaheksaks tunniks.

38 riigis lennuliiklust koordineeriv Eurocontrol on teatanud, et tuhapilv liigub ida- ja kagusuunas ning põhjustab täna tõsiseid häireid Euroopa lennuliikluses. Eyjafjallajökulli vulkaanist välja purskunud suits ja tuhk on moodustanud pilve, mis ulatub Atlandi ookeani põhjaosast Moskvani ja Arktikast Bulgaariani.

Suletud on Euroopa kolm suurimat lennujaama - Londoni Heathrow, Pariisi Charles de Gaulle ja Frankfurt. Austria, Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Iirimaa, Läti, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Suurbritannia, Šveits, Taani, Tšehhi ja Ungari on sulgenud kogu või osa oma õhuruumist.

Leedu ja Norra on järk-järgult oma õhuruumi taas avama hakanud.

Rääkimata miljonitest tavareisijatest valmistab lennukaos suuri probleeme ka diplomaatidele. Poola kaalus eile president Lech Kaczynski pühapäevase riikliku matuse edasilükkamist, kuid matus Krakowis toimub siiski varem kokkulepitud ajal. Küll aga pole kindel, kui palju kutsutud riigipeadest sinna kohale saavad lennata.

Näiteks Saksa kantsler Angela Merkel ei pääse minema Lissabonist, Portugali president Anibal Cavaco Silva Prahast ja ÜRO julgeolekunõukogu delegatsioon pidi ära jätma visiidi Kongo DVsse.

USA poptäht Whitney Houston pidi selleks, et Suurbritanniast Dublinisse kontserdile sõita, kasutama autopraami, Briti legendaarne koomik John Cleese aga maksis väidetavalt 5100 dollarit taksosõidu eest Oslost Brüsselisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles