Poolakad kogunevad presidendi matustele, paljud maailma riigipead mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peapiiskop Kazimierz Nycz eilsel matusemissal Varssavi Püha Johannese katedraalis.
Poola peapiiskop Kazimierz Nycz eilsel matusemissal Varssavi Püha Johannese katedraalis. Foto: SCANPIX

Poola president Lech Kaczynski ja tema abikaasa Maria alustasid täna Varssavist viimset teekonda Krakowi suunas, samas kui üle-euroopaline tuhapilv jätab paljud riigipead nende riiklikust matusest kõrvale.


Sõjaväelennuk viis Kaczynskite sargad täna hommikul Lõuna-Poola ajaloolisse linna, kuhu on kogunenud kümned tuhanded leinajad, vahendas AFP.

Ülemaailmse lennukaose põhjustanud Islandi vulkaani tuhapilve tõttu ei saa üritusel aga osaleda näiteks USA president Barack Obama, Saksa liidukantsler Angela Merkel, Prantsuse president Nicolas Sarkozy, Suurbritannia prints Charles ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Üle 70 välisdelegaadist, kes tänasel matusel osalema pidid, on pidanud loobuma ka Kanada peaminister Stephen Harper, Hispaania peaminister José Luis Rodriguez Zapatero, Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja Türgi president Abdullah Gül.

Samas alustas äsja lennukiga Moskvast teekonda Vene president Dmitri Medvedev. Maismaad pidi sõidavad Krakowisse näiteks peaminister Andrus Ansip ja Leedu president Dalia Grybauskaite.

Varssavis seisid linnaelanikud kõnniteedel, et jälgida korteeži pealinna lennuvälja suunas, kus sõdurid kandsid Kaczynskite kirstud Krakowisse suunduva lennuki peale.

Matus Waweli lossis saab olema kaheksa päeva tagusele Smolenski lennutragöödiale järgnenud üleriigilise leina haripunkt. Õnnetuses hukkus lisaks presidendipaarile veel 94 inimest, nende seas mitmeid parlamendiliikmeid ja kogu sõjaväe juhtkond.

Talitus algab kell 14 (Eesti aja järgi kell 15) missaga Krakowi Jumalaema basiilikas. Sisse lubatakse vaid omaksed, sõbrad ning Poola ja välisriikide juhid. Muud inimesed saavad missat jälgida televisioonis ja linna paigaldatud suurtelt ekraanidelt.

Kirstud viiakse seejärel lafettidel Waweli katedraali, kus järgneb matusetalitus. Kaczynskid langetatakse sarkofaagi, millele on graveeritud nende nimed ja rist. Sarkofaag asub Poolale iseseisvuse toonud Jozef Pilsudski viimse puhkepaiga kõrval.

ETV teeb alates kella 14.45 matusetseremooniast otseülekande. Ülekannet kommenteerivad Lauri Hussar ja Poola saatkonna kultuurireferent Slawomira Borowska-Peterson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles