Saksa lennufirmad kritiseerivad otsust sulgeda Euroopa õhuruum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lufthansa lennukid Frankfurdi lennujaamas.
Lufthansa lennukid Frankfurdi lennujaamas. Foto: SCANPIX

Saksa lennufirmad Lufthansa ja Air Berlin teatasid täna, et otsus sulgeda enamik Euroopa õhuruumist ei põhinenud korralikel andmetel. Ilma reisijateta eile tehtud lennud näitasid, et tuhapilv ei ohusta lennukeid.


«Otsus õhuruum sulgeda tehti ainuüksi Londonis asuva Vulkaanituha Nõustamiskeskuse arvutisimulatsiooni põhjal,» ütles Air Berlini tegevjuht Joachim Hunold ajalehele Bild am Sonntag.

Hunoldi sõnul pole vulkaanilise tuha mõõtmiseks saadetud õhku ühtegi ilmaõhupalli, vahendas AFP.

Lufthansa pressiesindaja Klaus Walter ütles Bildile: «Vaid arvutikalkulatsioonidel põhinev lennukeeld tekitab majandusele miljarditesse ulatuvaid kahjumeid. Tulevikus nõuame, et enne lennukeelu kehtestamist esitletaks usaldusväärseid mõõtmisi.»

Eile sõitsid Frankfurdist Münchenisse reisijateta 10 Lufthansa lennukit, mis ei teinud küll ametlikke katselende, vaid olid osa ettevalmistustest ajaks, mil lennuliiklus taastub, ütles teine Lufthansa pressiesindaja Wolfgang Weber AFP-le.

«Lennukeid analüüsiti ja need ei näidanud mingeid märke kahjustustest,» ütles Weber. «Kokpiti klaasil, kerel ja mootoritel polnud kriimugi.»

Lennukid lendasid 3000-8000 meetri kõrgusel, kus, järeldas Weber, vulkaanituhka pole.

Saksa õhuruum jääb suletuks vähemalt täna kella 20ni kohaliku aja järgi. Lufthansa on sama kellaajani tühistanud kõik lennud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles