Euroopas loodetakse täna sooritada pool kavandatud lendudest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksik reisija eile Pariisi Charles De Gaulle'i lennujaamas.
Üksik reisija eile Pariisi Charles De Gaulle'i lennujaamas. Foto: SCANPIX

Euroopa riikide ametivõimud loodavad täna, uue töönädala alguses märgatavalt suurendada õhkutõusvate lendude arvu, et leevendada Islandi tuhapilve tõttu viis päeva kestnud lennukriisi.


Kui eile tehti Euroopas vaid viiendik kavas olnud lendudest, siis täna loodetakse seda osakaalu tõsta 50 protsendini, vahendas

Reuters

. Kokku on alates neljapäevast tühistatud 63 000 lendu, teatas eile Euroopa lennuliiklust koordineeriv agentuur Eurocontrol.

Enamiku Euroopa õhuruumi sulgemine alates reedest hiiglasliku Islandi vulkaanituha pilve tõttu on lennutööstusele maksma läinud miljardeid kroone ning jätnud miljoneid reisijaid üle maailma «tuhalõksu».

Kriis avaldab mõju pea igale elualale, näiteks Suurbritannias teatavad ettevõtted, et töötajad pole lihavõttepühadelt tööle naasnud ning haiglad on olnud sunnitud operatsioone edasi lükkama, kuna kirurgid on kodumaalt eemal.

Kõrge ELi ametnik ütles eile, et praegune olukord ei ole jätkusuutlik ning juba on mitmed lennufirmad nõudnud lennukeeldude tühistamist ja korraldanud proovilende, mis nende sõnul tõestavad, et vulkaanituhk ei kahjusta lennukeid.

«Me ei saa lihtsalt oodata tuhatulvade haihtumist,» ütles ELi transpordivolinik Siim Kallas, kes avaldas lootust, et 50 protsenti Euroopa õhuruumist muutub täna riskivabaks. Sama protsenti ennustas ka Hispaania ELi asjade minister Diego Lopez Garrido.

Tuhapilve tõttu suletud lennujaamad on täna lubanud avada nii Itaalia kui Austria. Soome teatas täna hommikul, et avab ajutiselt kell 12-18 Turu ja Tampere lennujaamad, vahendas YLE. Ennustuste kohaselt asub tuhapilv täna Soome kohal vaid riigi lõunaosas, seega Helsingi Vantaa lennujaam jääb suletuks.

Island on teatanud, et vulkaanist tulevad värinad on muutunud intensiivsemaks, kuid kraatrist paiskuv suitsusammas on langenud 4-5 kilomeetri kõrguseks. Kolmapäeval, mil Eyjafjallajökulli liustikul asuv tulemägi purskama hakkas, ulatus pilv 11 kilomeetri kõrgusele.

ELi transpordiministrid arutavad lennukriisi täna videokonverentsil, kus uurivad nädalavahetusel sooritatud proovilendude tulemusi ja vaagivad võimalusi uute lendude lubamiseks.

Hollandi transpordiminister Camiel Eurlings ütles, et Euroopa riikide reaktsioon tuhapilvele on olnud ülepingutatud ning isegi USA ei sulge sarnaste pursete järel oma õhuruumi täielikult.

Lennufirma KLM teatas, et lendamine enamikus Euroopa õhuruumis on praegu ohutu ning saatis eile Aasiasse kaks kaubalennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles