Türgi soovib vahemeherolli lääneriikide-Iraani tüli lahendamisel

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases. Foto: SCANPIX

Türgi välisministri Ahmet Davutoglo sõnul tuleb Iraani vastuoluline tuumaküsimus lahendada diplomaatilisel teel ning Ankara on valmis lepituskõnelusi vahendama.


«Türgi on valmis tegutsema vahendajana uraani vahetuse küsimuses ning loodab, et riigi roll on viljakas,» kinnitas Davutoglo, kes külastab naaberriigi Iraani pealinna Teherani, kus arutab islamivabariigi esindajatega ka jätkuvalt pingeid tekitavat tuumaküsimust, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ka Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan on Ankara nimel kinnitanud, et riik on valmis hakkama Ameerika Ühendriikide ja Iraani diplomaatiliseks vahemeheks Iraani tuumaprogrammi puudutavates läbirääkimistes.

Lääneriikide teatel pole Iraan loobunud oma tuumaprogrammi laiendamisest ja uraani rikastamisest. Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, mis on kõigi riikide õigus, kuid lääneriigid eesotsas USA ja Iisraeliga kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva.

Patiseis islamivabariigi tuumaprogrammi üle aga kestab, sest USA on tagasi lükanud Iraani pakutud ettepanekud, mis puudutavad riigi tuumaambitsioone. Samas pole Teheran tagasi lükanud suurriikide ettepanekut, et Iraan saadaks suurema osa oma madalrikastatud uraanist välismaale ja saaks vastu kõrgrikastatud kütust oma uurimisreaktorile.

Samas on Iraani välisminister Manouchehr Mottaki andnud mõista, et iraan on endiselt valmis kokkuleppe sõlmimiseks ning valmistub läbirääkimisteks ÜRO julgeolekunõukogu kõigi 15 liikmega, kuhu roteervua liikmena kuulub praegu ka Türgi.

Alaliste liikmetena ÜRO julgeolekunõukogusse kuuluvad Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa Föderatsiooni, Hiina Rahvavabariigi ja Ameerika Ühendriikide ametnikud on pidanud kuid kõnelusi, et arutada uute sanktsioonide kehtestamist Iraanile, kuid pooled pole uues resolutsioonis eelkõige Hiina vastuseisule kokkuleppele jõudnud. Ka Pekingi hinnangul on võimalik tüli lahendada diplomaatilistel läbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles