Texase hukkamine võib tuua tüli riikide vahele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Texase osariigis hukati sel nädalal rahvusvahelise kohtu ja föderaalvalitsuse keelitustest hoolimata Mehhiko kodanik, kes mõisteti juba poolteise aastakümne eest süüdi teismeliste tütarlaste vägistamises ja tapmises.

 

 

Mehhikos palju pahameelt tekitanud juhtum võib tekitada riikidevahelise tüli, sest mehe arreteerimisel aastate eest ei järgitud kõiki juriidilisi eeskirju, vahendas Reuters. Nimelt ei lubatud tal kinnipidamise järel suhelda oma kodumaa konsuliga. Nüüd kardetakse, et samasugune kohtlemine võib oodata ka välismaal vahistatud ameeriklasi.

José Ernesto Medellíni surmaotsus viidi üleeile täide mürgisüstiga, sest USA ülemkohus oli otsustanud karistust mitte edasi lükata. See tähistas ka pika rahvusvahelise kohtusaaga ühte lõppu.

1993. aasta juunis 16-aastase Elizabeth Pena ja 14-aastase Jennifer Ertmani vägistanud ja tapnud mehhiklase ümber puhkenud skandaal jõudis rahvusvahelise kohtuni, kus leiti, et kuna tema arreteerimisel rikuti Viini konsulaarsuhete konventsiooni, tuleb protsess uuesti üle vaadata.

USA ülemkohus võttis juhtumi arutada mullu mais, kuid hoolimata president Bushi administratsiooni nõudmisest arvestada rahvusvaheliste lepingutega, lükati seal kaebus tagasi, mis andis Texase võimudele rohelise tule surmanuhtluse täideviimiseks.

Medellín ise avaldas enne hukkamist kahetsust teistele oma tegudega tekitatud valu pärast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles