Vene sõjalaevad jäävad Krimmi veel veerandsajandiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO-vastased meeleavaldajad Sevastopolis.
NATO-vastased meeleavaldajad Sevastopolis. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa ja Ukraina riigipead sõlmisid lepingu, mis võimaldab Vene Musta mere laevastikul jääda Sevastopolisse ka pärast 2017. aastat kuni 2042. aastani.

«Me oleme seda sammu pikka aega oodanud,» kommenteeris Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev oma Ukraina kolleegi Viktor Janukovitšiga täna Harkovis sõlmitud lepingut, mis näeb vajadusel ette selle pikendamist veel viie aasta võrra, vahendas RIA Novosti

Janukovitš selgitas, et Kiiev langetas Sevastopolis baseeruva laevastiku puudutava otsuse võimalikult kiiresti, sest «meie vene sõbrad tahtsid saada selles küsimuses selgust», vahendas Lenta.ru.

AFP teatel võimaldab aga tehing saada Ukrainal Vene maagaasi umbes 30 protsenti madalama hinna eest.

28. mail 1997. aastal sõlmitud kahepoolse lepingu järgi võis Vene Musta mere laevastik baseeruda Sevastopolis kuni 2017. aastani, vahendas uudisteagentuur AFP. 

Ukraina eelmine läänemeelne riigipea Viktor Juštšenko andiski mõista, et ei soovi pikendada Ukraina lõunaosas, Krimmi poolsaarel asuva mereväebaasi rendilepingut, kuid sel aastal toimunud presidendivalmisitel sai Juštšenko hävitavalt lüüa ning presidendiks sai  Janukovitš, kes püüab parandada suhteid ka Moskvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles