Olukord Põhja-Iirimaal on pärast plahvatust viimaste aastate pingelisim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatepilt Newtownhamiltoni linnatänaval pärast autopommi plahvatust.
Vaatepilt Newtownhamiltoni linnatänaval pärast autopommi plahvatust. Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaa peaminister Peter Robinson mõistis täna hukka «kurja ja argpüksliku rünnaku» eile hilisõhtul, kui kohaliku politseijaoskonna juures autopomm plahvatas. Politseinikud hoiatavad, et olukord piirkonnas on pingelisim viimase 12 aasta jooksul.


Armagh' maakonnas Newtownhamiltonis eile kell 23.25 (Eesti aja järgi täna kell 1.25) kärgatanud plahvatuses sai kergelt viga kaks inimest, nende seas üks vanem naine, vahendas AFP.

Keegi pole seni rünnaku eest vastutust võtnud, kuid vaid mõned tunnid varem olid korrakaitseorganid teatanud, et dissidentidest vabariiklased kujutavad endast provintsile suurimat ohtu pärast Omagh' pommirünnakut 1998. aastal, milles hukkus 29 inimest.

Asepeaminister Martin McGuinness unionistidega võimu jagava Sinn Feini ridadest ütles, et rünnak ei ohusta rahuprotsessi.

Eilne pommiplahvatus on teine pärast seda, kui Belfast sel kuul Londonilt politsei- ja justiitsküsimused üle võttis. Briti luureagentuuri MI5 Belfasti peakorteri lähistel aset leidnud rünnakus 12. aprillil ei saanud samuti keegi tõsiselt viga. Vastutuse plahvatuse korraldamise eest võttis dissidentlik Tõeline IRA.

Üle 3500 inimese elu nõudnud kodusõda Põhja-Iirimaad Iiri vabariigiga liita soovivate katoliiklaste ja jätkuvalt Suurbritanniasse kuuluda ihkavate protestantide vahel lõppes 1998. aasta Suure Reede rahuleppega, mis sillutas tee praegusele valitsemiskorraldusele, kus võimu jagavad protestantlik DUP ja katoliiklik Sinn Fein.

IRA ja teised peamised paramilitaarrühmitused on relvad maha pannud, kuid episoodiline vägivald räsib provintsi endiselt. Mullu tapeti kaks Briti sõdurit ja politseinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles