USA mõrtsukas valis mahalaskmise

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmamõistetud mõrvar Ronnie Lee Gardner oma advokaadi kõrval istumas.
Surmamõistetud mõrvar Ronnie Lee Gardner oma advokaadi kõrval istumas. Foto: AP / Scanpix

USA Utah osariigis surma mõistetud mõrvar otsustas valida kohtus enda hukkamisviisiks mahalaskmise ning võimud peavad nüüd selleks üle pika aja taas kokku panema laskekomando.


Kohtusaalist põgenemiskatsel veerand sajandi eest juristi maha lasknud Ronnie Lee Gardner sai vana seaduse alusel valida, kas ta tahab surma minna mürgisüsti või kuuli abil, vahendas BBC News.

«Ma tahan laskekomandot,» teatas praeguseks 49-aastane süüdimõistetu. Salt Lake City kohtunik määras hukkamise kuupäevaks 18. juuni, ent advokaat lubas selle otsuse vaidlustada.

Samuti on mehel veel võimalus esitada armuandmispalve osariigi võimudele, et surmanuhtlus asendataks eluaegse vanglakaristusega.

35 karmimat karistusviisi rakendava osariigi seas on Utah ainus, mis võimaldab veel surmanuhtluse täideviimiseks valida mahalaskmise.

Kriitikute sõnul on see Metsiku Lääne aegadest pärit igand, mis tuleks lõplikult kaotada.

Gardner oleks üldse kolmas mahalaskmisel hukatu pärast seda, kui USA ülemkohus lubas osariikidel surmanuhtluse taaskehtestada.

1977. aastal valis sama tee teise ilma sarimõrtsukas Gary Gilmore, kes ütles vahetult enne tulistamist kuulsad sõnad «Let's do it» («Teeme ära») ning teine 1996. aastal palju meediatähelepanu saanud lapsevägistaja-mõrvar John Albert Taylor.

Gardneri mahalaskmist saadaks ilmselt samasugune meediatorm, kui mitte suurem, arvestades selles vallas arenenud võimalusi.

Utah osariigis surmamõistetud said oma hukkamisviisi aastakümneid valida, kuid kuue aasta eest otsustati surmanuhtluse täideviimisel standardiks muuta mürgisüstla kasutamine. Enne seda surma mõistetud vangidele jäi aga otsustamisõigus alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles