Ashton loodab toetust oma välisteenistuse kavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton.
Catherine Ashton. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton loodab, et ühenduse välisministrid annavad täna heakskiidu tema nägemusele loodavast ELi diplomaatilist teenistusest, mis esindaks Euroopa riike üle maailma.


«Hoian pöidlad pihus, et täna häid uudiseid tuleks. Loodame, et nad suudavad ettepanekut toetada ja siis saame edasi liikuda,» ütles Ashton täna Luxembourgis välisministrite kohtumisele saabudes.

«Mida varem me pihta hakkame, seda varem saame selle tehtud,» lisas paruness, kes peab Euroopa Välisteenistuse tühjalt kohalt üles ehitama.

Nii välisteenistus kui Ashtoni ametikoht loodi Lissaboni lepingu raames, mis jõustus mullu detsembris, vahendas AFP. Mõlema eesmärk on anda ELile rahvusvahelisel areenil ühtsem hääl. Teenistus hakkab koosnema tuhandetest diplomaatidest ja funktsionääridest, kuid selle täpset ülesehitust ja rahastamist pole veel kokku lepitud.

Praegu on liikmesriigid eri meelt välisteenistuse struktuuri osas. Osa riikide arvates peaks Ashtoni alluvuses töötama üks suure võimutäiusega peasekretär, teised pooldavad kollegiaalsemat lähenemist. Uue kava kohaselt paneb Ashton ette, et otse tema alluvuses oleks ühe asemel kolm ametnikku.

Ent isegi kui 27 ELi liikmesriiki tema kavaga nõustuvad, võib Euroopa Parlament sellele vee peale tõmmata. Eelmisel nädalal hoiatasid parlamendi suurimad fraktsioonid, et praeguste plaanide poolt nad hääletada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles