USA senati liidrid jõudsid eelarvemeetmes kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senati demokraatide liider Harry Reid
Senati demokraatide liider Harry Reid Foto: SCANPIX

Senati demokraatide liider Harry Reid teatas kolmapäeval, et on jõudnud senati vabariiklaste vähemuse juhi Mitch McConnelliga kokkuleppele riigi võlalae tõstmises ja valitsuse osalise tööseisaku peatamises.

Reidi sõnul võimaldab kokkulepe valitsuse töö jätkumist ajutise eelarvega 15. jaanuarini ja võlalimiidi pikendamist 7. veebruarini.

Senati demokraatide liider nimetas seaduseelnõu ajalooliseks ja ütles, et see annab kongressile aega riigieelarves kokku leppida, vahendas BBC. «Meie riik jõudis katastroofi veerele. Saavutatud kokkulepe tagab meie majandusele stabiilsuse, mida see meeleheitlikult vajab,» tõdes ta. «Käes on aeg leppimiseks,» lisas Reid.

Reidi läbirääkimispartner McConnell väljendas veendumust, et valitsus saab pakutava eelnõu alusel taas tööle hakata ega muutu maksujõuetuks. «Nüüd on vabariiklastel aeg koonduda teiste tähtsate eesmärkide taha,» sõnas ta.

Vabariiklaste konservatiivse tiiva Teepartei liige Ted Cruz kinnitas, et tema eelarvekokkuleppe hääletust esindajatekojas takistada ei kavatse. See võimaldaks esindajatekojal viimaks president Barack Obama tervishoiureformi rahastav eelarvemeede vastu võtta.

Obama ärgitas kolmapäeval kongressi senati demokraatide ja vabariiklaste juhi saavutatud kokkulepet heaks kiitma, et vältida riigi maksujõuetust.

«President Obama on senati liidritele koostöö eest tänulik. President soovib nüüd, et kongress kindlustaks valitsuse osalise tööseisaku lõpetamise, tõstaks võlalage ja eemaldaks sellega ühtlasi maksujõuetuse ohu,» lausus Valge Maja eestkõneleja Jay Carney.

USA börsiindeksid hüppasid lootustandva teate peale enne keskpäeva rohkem kui protsendi võrra.

Ühtlasi leppisid Reid ja McConnell kokku läbirääkimiste alustamises, et jõuda pikaajalise kokkuleppeni maksudes ja föderaalkulutustes eesmärgiga vähendada riigivõlga. Lepe, kui selleni jõutakse, peaks asendama jaanuarist automaatselt jõustuvad 20 miljardi dollarini ulatuvad kulukärped.

Senati plaani vastuvõtmiseks vabariiklaste enamusega esindajatekojas peab vabariiklasest spiiker John Boehner selle olemasoleval kujul hääletusele panema ja demokraatide vähemus peab seda toetama. Samm on riskantne ja võib esindajatekoja juhtkonnale saatuslikuks saada, aga Boehner on nähtavasti selleks valmis, et kriisile lõpp teha ja vabariiklaste tõsiselt kahjustatud maine valijate silmis taastada.

Teisipäeval visandas Boehner kaks eelnõu, kuid kumbki ei jõudnud esindajatekoja saali, sest neid oodanuks seal selge kaotus.

Boehner ja esindajatekoja vabariiklaste juhid kohtusid Kapitooliumil järgmise sammu arutamiseks. Nende pressiesindaja Michael Steel ütles pärast kohtumist, et «senati potentsiaalse kokkuleppe esindajatekojas hääletusele paneku aja» suhtes ostust ei langetatud.

Esindajatekoja vabariiklasest rahvasaadik Lindsey Graham ütles, et partei kahjustas pika ja ohtliku vastasseisuga oma «üritust».

«Kokkulepe on naljanumber võrreldes sellega, mida me võinuksime mõistlikuma lähenemise korral saavutada,» märkis Graham.

Valge Maja lükkas teisipäeval tagasi esindajakoja vabariiklastest juhtide uue plaani Ühendriikide katastroofilise maksejõuetuse vältimiseks, nimetades seda väljapressimiseks. Seepeale jätkasid Reid ja McConnell läbirääkimisi, et jõuda kongressi mõlemat koda rahuldava kokkuleppeni.

1. oktoobril alanud tööseisaku põhjustas vabariiklaste enamusega esindajatekoja ja demokraatide kontrollitava senati suutmatus uueks rahandusaastaks riigieelarves üksmeelele jõuda.Kui lõhenenud kongress valitsuse 16,7 triljoni dollari suurust võlalimiiti 17. oktoobriks ei kergita, saab riigikassas raha otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles