WHO: üks peamisi vähi tekkepõhjusi on õhusaaste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehasekorsten.
Tehasekorsten. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas täna, et klassifitseeris õhusaaste peamiseks vähki põhjustavaks keskkonnamõjuriks.


«Õhk, mida me hingame, on saastunud paljudest vähki tekitavatest ühenditest,» sõnas WHO vähiuuringute agentuuri (IARC) esindaja Kurt Straif.

«Me teame nüüdseks, et õhusaaste ei ole mitte ainult suur üldine terviserisk, vaid see on ka peamine keskkonnast tulenev vähisurmade põhjus,» kinnitas ta.

IARC sõnul on tippteadlastest koosnev kolleegium leidnud piisavalt tõendeid, mis seostavad saastatud välisõhku kopsuvähi tekkega ning kinnitavad ka seoseid põievähi sagedasema esinemisega. Juba varem on kindlaks tehtud õhusaaste seos südame- ja hingamisteede haigustega.

Kuigi õhusaaste on maailma eri paigus vägagi varieeruv, on selle mõju siiski kõikjal vaadeldav, kinnitas agentuur. IARC andmetel on õhusaaste hulk paljudes maailma paikades viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud, eriti aga tihedalt asustatud industriaalriikides.

2010. aastast pärinevad andmed seostavad õhusaastega 223 000 saatuslikult lõppenud kopsuvähijuhtu.

Agentuurile kättesaadavate andmete puhul polnud kahjuks võimalik välja selgitada, kas esinevad ka konkreetsed inimgrupid, kelle tervist õhusaaste rohkem või vähem mõjutab. Straifi sõnul on aga selge see, et enam mõjutab see neid, kes välisõhuga rohkem kokku puutuvad.

Välisõhu peamisteks saastajateks on agentuuri sõnul transport, generaatorid, farmidest ja tehastest lenduvad kemikaalid ning küttesüsteemid ja toiduvalmistamise vahendid.

«Välisõhu saaste inimestele kantserogeenseks klassifitseerimine on oluline samm,» kinnitas IARC direktor Christopher Wild. «Õhusaaste vähendamiseks on olemas mitmeid efektiivseid meetodeid ning see raport peaks saatma rahvusvahelisele kogukonnale selge signaali, et tegutseda tuleb viivitamatult.»

IARC lubas detailse aruande esitada 24. oktoobril veebilehel The Lancet Oncology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles