Soome lahe aasta 2014 patroonid on Ilves, Putin ja Niinistö

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

Järgmine aasta on keskkonnavaldkonnas pühendatud rahvusvaheliseks Soome lahe aastaks, et teha ühiseid jõupingutusi mereseisundi parandamiseks. Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Soome president Sauli Niinistö ja Venemaa president Vladimir Putin on andnud nõusoleku olla oma riigi patroonid.

Täna kohtusid keskkonnaministeeriumis Eesti, Soome ja Venemaa esindajad, et arutada ühiselt korraldatava Soome lahe aasta 2014 korralduslikke küsimusi, teatas ministeerium.

«Meid kõiki ühendab Soome laht, mis tähendab ühist vastutust lahe heaolu eest. Tänane kokkusaamine ja teemade tõstatamine andis kindluse kolme riigi ühistest eesmärkidest ja tegutsemissoovist,» kommenteeris Eesti delegatsiooni juht ja keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv.

Venemaa Föderatsiooni delegatsiooni juht Vadim Tjulpanov tegi korralduskomitee koosolekul teatavaks, et ka Venemaa president Vladimir Putin andis oma nõusoleku olla Soome lahe aasta 2014 Venemaa poolseks patrooniks.

«On väga tähtis, et ka Venemaa näitas üles huvi Soome lahe küsimuste lahendamisel kõrgel tasemel. Nüüdseks on kõigi kolme riigi presidendid oma riikide patroonid,» ütles Tjulpanov, kes märkis veel, et kolme riigi ühistöö Soome lahe osas näitab meie riikidevahelist kõrget usalduse ja mõistmise taset.

Tänasel korralduskomitee istungil arutati tegevusi ühiste eesmärkide täitmiseks. Soome lahe aasta 2014 on Eesti, Soome ja Venemaa ühisprojekt, mille eesmärk on välja selgitada Soome lahe ökosüsteemi seisund ja välja töötada meetmed selle parandamiseks. Samaaegselt korralduskomitee koosolekuga toimus keskkonnaministeeriumis ka kolmepoolne teadustöö foorum, kus jõuti kokkuleppele teadustööde ühisprogrammis.

Aasta tipneb kolmepoolse deklaratsiooniga, mis lähtuvalt teadlaste soovitusest annab suunised tegevusteks aastani 2021. Aasta esimene avaüritus toimub 23. jaanuaril Helsingis, kus toimub ka järgmine juhtrühma koosolek.

Eesti, Soome ja Venemaa keskkonnaministrid allkirjastasid mullu koostöömemorandumi, kus lepiti kokku ühisprojekti toimumise aeg ning eesmärgid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles