Leedust saab jaanuaris ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaline liige

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė
Leedu president Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

ÜRO Peaassamblee valis neljapäeval järgmiseks kaheks aastaks Julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks Leedu, Saudi Araabia, Tšaadi, Nigeeria ja Tšiili.

193-liikmelisel Peaassambleel ei avaldanud viie riigi kandidatuurile vastuseisu ükski maailmaorganisatsiooni liige.

«ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks valimise järel hakkab Leedu osalema otsustusprotsessis globaalse julgeoleku võtmeküsimuste üle. Leedu on selle väljakutse vastuvõtmisega võtnud endale pärast Euroopa Liidu (EL) eesistumise lõppu uusi kohustusi rahvusvahelise kogukonna ees,» ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė avalduses.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles BNSile, et riigile langeb ühtlasi vastutus juhtida Julgeolekunõukogu tööd. Kogu eesistuja vahetub tähestiku järjekorras iga kuu aja tagant. Linkevičiuse sõnul saab Leedu Julgeolekunõukogu eesistujaks juba 1. jaanuaril. «ELi eesistumise järel võtame kohe üle presidentuuri Julgeolekunõukogus,» lisas ta.

«Oleme ülemaailmse poliitika kõrgliigas. Selle poole püüdlevad paljud riigid,» lisas Leedu välisametkonna juht. «Julgeolekunõukogu mittealalise liikme staatus teeb meid globaalsel areenil nähtavaks. Me peame selleks hästi valmistuma. Julgeolekunõukogu mandaat on tohutu, selle otsused on kõikidele riikidele siduvad. Kogu kehtestab vajadusel sanktsioone ja annab volituse jõu kasutamiseks. Lisaks arutab vajadusel rahvusvaheliste kriisidega seonduvat,» rääkis ta.

Leedut toetas Peaassambleel 187 riiki.

Koht Julgeolekunõukogus on riikide seas väga kõrges hinnas, kuna see annab võimaluse väljendada oma seisukohti olulistes maailmarahu ja -julgeolekut puudutavates küsimustes, nagu näiteks Süüria kriis, Iraanile ja Põhja-Koreale kohaldatavad sanktsioonid ning ÜRO rahuvalveoperatsioonid.

Neljapäeval valituks osutunud riigid vahetavad välja Aserbaidžaani, Guatemala, Maroko, Pakistani ja Togo, uute liikmete ametiaeg algab 1. jaanuaril.

Julgeolekunõukogu on oma viie alalise ja kümne ajutise liikmega maailmaorganisatsiooni peamisi otsusetegijaid, kusjuures alalistel liikmetel - USAl, Hiinal, Prantsusmaal, Venemaal ja Suurbritannial - on vetoõigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles