BBC: selgus Nairobi rünnakus kahtlustatava Norra kodaniku isik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaleheväljalõige, millel mälestatakse Westgate'i kaubanduskeskusele korraldatud rünnakus hukkunuid.
Ajaleheväljalõige, millel mälestatakse Westgate'i kaubanduskeskusele korraldatud rünnakus hukkunuid. Foto: SCANPIX

BBC andmetel uurib Norra politsei Keenia pealinnas asuva Westgate'i kaubanduskeskuse rünnakuga seoses 23-aastast Somaalia päritolu Norra kodanikku Hassan Abdi Dhuhulowit.


Teda kahtlustatakse Nairobi kaubanduskeskuse rünnakus ja selle korraldamises osalemises.

Endiselt on ebaselge, kui palju inimesi keskust ründas. Politsei esialgsel hinnangul oli neid 10-15, ent Keenia võimude poolt avalikustatud kaubanduskeskuse turvakaamerate salvestistelt on seni nähtud vaid nelja meest.

BBC sai Keenia ja Norra allikatelt teada, et Hassan Abdi Dhuhulowit peetakse üheks neist.


Dhuhulow sündis Somaalias, ent tema perekond kolis 1999. aastal põgenikena Norrasse. BBC õhtused uudised vestlesid tema anonüümsust palunud Norras elava sugulasega, kelle sõnul lahkus mees 2009. aastal oma elukohast Larviki linnast ning suundus Somaaliasse.

Sealt kontakteerus ta sugulase sõnul Norrasse oma perekonnaga vähe ning tema kõned olid järjest äkilisemad ning harvemad. Viimast korda olid nad sugulase sõnul ühenduses möödunud suvel, mil Dhuhulow teatas, et on hädas ning soovib koju naasta.

«Ma ei tea, mida ma tunnen või mõtlen...Kui see on tema, on teda põhjalikult ajupestud,» sõnas sugulane pärast Westgate'i kaubanduskeskuse videosalvestiste vaatamist.

BBC Newsnight'i reporter Gabriel Gatehouse külastas Dhuhlowi perekonna koduks olevat Norra rannikul asuvat Larviki linna ning vestles ka nende naabritega. Üks nende endine naaber, Morten Henriksen kinnitas, et pole meest enam aastaid näinud.

«Ta oli üsna ekstremistlik ning talle ei meeldinud elu Norras,» rääkis Dhulhowit teismelisena tundnud Henriksen, «ta sattus tihti pahandustesse ning isa oli tema pärast mures.» Videosalvestisi vaadates leidis endine naaber, et üks mustas särgis mees võis tõepoolest Dhulhow olla.

Möödununud kuul hukkus Nairobi kaubanduskeskuses toime pandud neli päeva kestnud terrorirünnakus vähemalt 67 inimest, vastutuse võttis enda peale al-Qaedaga seotud Somaalia äärmusrühmitus al-Shabaab.

Möödunud nädalal teatas Norra luureagentuur PST, et saatis oma töötajaid Keeniasse uurima väiteid, et 21. septembril alanud rünnakuga võib olla seotud Norra kodanik.
Norras töötav turvalisuse ja poliitilise islami ekspert Stig Hansen, rääkis BBC-le, et teda ei üllata Norra kodaniku võimalik osalemine rünnakus.

Tema sõnul on hinnanguliselt 20-30 Norra kodanikku suundunud Somaaliasse ning ühinenud al-Shabaabi võitlejatega. Kokku elab norras ligi 23 000 Somaalia päritolu isikut, kellest suurem osa pole muidugi kuidagi terroristidega seotud.

«Suurim probleem on niinimetatud generatsioon 1.5, need, kes ei ole sündinud Norras, ent tulid siia väga noorena ja kõiguvad kahe kultuuri vahel,» rääkis Hansen. Tema sõnul vajab al-Shabaab oma ridadesse inimesi, kes ei tea Somaalias olukorrast kuigi palju, see annab rühmitusele ka võimaluse viidata justkui oleks neil rahvusvahelisem tegevusväli. Ühtlasi tähendab see, et nad on ohtlikud ka oma kodudesse naastes.

Mõningatel andmetel võis mõnda aega Norras viibida ka Keenia al-Shabaabi liider Abdukadir Mohamed Abdukadir, keda USA eriüksuslased 5. oktoobril Somaalias tabada püüdsid. Norra TV2 andmetel taotles Abrukadri, kes on tuntud nime all Ikrima, Norras 2004. aastal asüüli, ent lahkus riigist 2008. aastal enne, kui tema kohta otsus tehti.

Norra ametivõimud pole esitatud väiteid kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles