Hollandis rööviti Vene saatkonna personali majutavat hoonet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa saatkond Hollandis.
Venemaa saatkond Hollandis. Foto: SCANPIX

Haagis rööviti eile õhtul Vene saatkonna personali majutavat korterit, Hollandi politsei sõnul oli tegemist tavalise sissemurdmisega, kuid juhtum võib kahe riigi viimasel ajal halvenenud suhteid veelgi pingestada.
 


«Varastati mõningaid isiklikke esemeid, ma ei oska öelda mida,» ütles politsei pressiesindaja Ellen van Zijl reedel AFP-le. Tema sõnul ei ole sissemurdmisega seoses veel kedagi kinni peetud.

Politsei sõnul asub korter Vene saatkonna läheduses paiknevas hoones, millel ei ole aga diplomaatilist staatust. «Sissemurdmine meenutab viimasel ajal selles linnaosas toimunud röövide käekirja,» ütles politsei.

Vene välisministeeriumi sõnul avastasid saatkonnatöötajad sissemurdmise õhtul töölt koju naastes. «Selles korteris elas saatkonna haldustehnilise personali liige, kes on praegu puhkusel,» öeldi ministeeriumi avalduses.

Venemaa ootab Hollandi võimudelt ammendavaid meetmeid selle kurite süüdlaste väljaselgitamiseks.

Pealtnägijate sõnul oli sündmuskohal ligi viis politseiautot. Sündmuskohal kestis uurimine ligi kaks tundi.

Pole selge, kas juhtum seotud kahe eelneva intsidendiga, mis on viimasel kahel nädalal Vene ja Hollandi suhteid pingestanud.

Pühapäeval langes oma korteris rünnaku ohvriks Hollandi Moskva saatkonna diplomaat Onno Elderenbosch.

Ametnike teatel joonistasid Elderenboschi ründajad väidetavalt huulepulgaga peeglile südame ja kirjutasid selle sisse seksuaalvähemusi tähistava lühendi LGBT. Diplomaat ei saanud tõsiseid vigastusi ega vajanud arstiabi.

Venemaa juurdluskomitee avalduse kohaselt sidusid sissetungijad 60-aastase diplomaadi kleeplindiga kinni ja põgenesid hiljem sündmuskohalt. Komitee teatel on rünnakuga seoses algatatud kriminaaljuurdlus.

Venemaa on varem avaldanud, et 7. oktoobril tungisid Vene Haagi saatkonna diplomaadi Dmitri Borodini korterisse moondamisülikonnas relvastatud isikud, kes ei vaevunud ennast tutvustama. Nad olevat süüdistanud Borodini laste väärkohtlemises, kasutanud tema suhtes vägivalda, viinud ta politseijaoskonda, kus hoidsid teda hommikuni, ning lasknud seejärel vabandusi esitamata vabaks.

Hollandi ja Moskva suhted on viimasel ajal halvenenud. Holland nõuab Venemaalt keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace aktivistide vabastamist.

Riik on esitanud aktivistide vabastamiseks hagi rahvusvahelisele mereõiguse kohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles