Politoloog näeb Leedu ÜRO Julgeolekunõukokku valimises tunnustust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viie ÜRO julgeolekunõukogu püsiliikme välisministrid New Yorgis(vasakult): Suurbritannia William Hague, Prantsusmaa Laurent Fabius, Venemaa Sergei Lavrov, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, USA välisminister John Kerry ja Hiina välisminister Wang Yi.
Viie ÜRO julgeolekunõukogu püsiliikme välisministrid New Yorgis(vasakult): Suurbritannia William Hague, Prantsusmaa Laurent Fabius, Venemaa Sergei Lavrov, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, USA välisminister John Kerry ja Hiina välisminister Wang Yi. Foto: SCANPIX

Leedu valimine ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks on märk rahvusvahelise kogukonna usaldusest Leedu diplomaatia vastu, ütles Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete ja poliitikateaduste instituudi dotsent Kęstutis Girnius.


Politoloog juhtis tähelepanu asjaolule, et Leedu on harilikult esimene Balti riik, mis saab tähtsa diplomaatilise ülesande. Nii on Vilnius olnud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ja Euroopa Liidu (EL) eesistuja.

«See on tunnustus, et Leedu teeb diplomaatilist tööd hästi ja et teda võib usaldada. Leedu eesistumist OSCE-s kiideti laialdaselt, ka EL-i eesistumist peetakse üsna edukaks, ehkki see ei ole veel lõppenud,» rääkis Girnius neljapäeval BNS-ile.

«Leedu on võitnud usalduse. Ta on paljudes kohtades esimene Balti riik.»

Girniuse sõnul saab Leedu teha kahe aasta vältel tihedat koostööd mitme ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmega nagu USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia, millest tõuseb riigile suur kasu.

«Leedu kutsutakse aruteludele tähtsates küsimustes, millest ta muidu osa võtta ei saaks. Leedu toetus on mõnikord tähtis, sest sugugi mitte kõik Julgeolekunõukogu liikmed ei ole liberaalsed - näiteks on liikmete hulgas Nigeeria, Tšaad, Saudi Araabia. Argentina aga ei ole Ühendriikidega ülearu sõbralikes suhetes.»

ÜRO peaassamblee valis neljapäeval järgmiseks kaheks aastaks Julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks Leedu, Saudi Araabia, Tšaadi, Nigeeria ja Tšiili.

Leedut kui ainsat Kesk- ja Ida-Euroopa kandidaati toetas peaassambleel 187 riiki 193-st.
Riik on 2014. ja 2015. aastal üks nõukogu 10 mittealalisest liikmest. Vetoõigusega alalised liikmed on USA, Hiina. Venemaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa.

Leedu oli OSCE eesistuja 2011. aastal ja on selle aasta lõpuni EL-i eesistuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles