Larijani: liigne surve võib tuumatöid kiirendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani.
Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani. Foto: SCANPIX

Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani ütles täna, et lääneriikide liigne surve tuumakõnelustel Teheranile võib sundida islamivabariigi rahvaesindajaid nõudma tuumatööde kiirendamist.

Spiikri sõnul võib parlament kaasa rääkida tuumatööde mahu küsimuses. «Parlament võib nõuda tuumatööde kiirendamist, kui Lääs käitub õigustamatult ja topeltstandarditele tuginedes,» vahendas poolametlik uudisteagentuur Fars Larijani sõnu.

Larijani avalduses nähakse reaktsiooni mõnede USA kongressi liikmete nõudmisele karmistada tuumakõnelustest hoolimata Teheranile kehtestatud sanktsioone.

Samuti võib Larijani avaldus olla suunatud riigi käremeelsematele võimuesindajatele, kes ei poolda sanktsioonide leevendamiseks lääneriikidele järeleandmiste tegemist.

Iraani president Hassan Rouhani on otsimas lepitust islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi osas, mis on toonud kaasa riigi majandust pitsitavad sanktsioonid. Lääs ja Iisrael kahtlustavad Teherani tuumarelva väljatöötamises. Iraani enda sõnul on tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Teisipäeval ja kolmapäeval peetud läbirääkimistel esitas Teheran suurriikidele (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Saksamaa) detailse ettepaneku, mille kohta on avalikkuse ette jõudnud vähe teavet.

Iraani asevälisminister Abbas Araghchi nimetas kõneluste õhkkonda väga positiivseks ja kinnitas, et islamivabariigi ettepanekud pälvisid soodsa vastuvõtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles