Louisianas kuulutati naftareostuse tõttu välja kriisiolukord

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louisianas kuulutati naftareostuse tõttu välja kriisiolukord
Louisianas kuulutati naftareostuse tõttu välja kriisiolukord Foto: SCANPIX

USAs Louisiana osariigis kuulutati Mehhiko lahe naftareostuse tõttu välja kriisiolukord.

Nafta arvatakse jõudvat rannikualale täna, kirjutab AFP.

Rannavalve kinnitusel on nafta Louisiana Pass-A-Loutre´i looduskaitsealast vaid viie kilomeetri kaugusel.

USA valitsus kuulutas naftareostuse riiklikuks katastroofiks ning USA presidendi Barack Obama sõnul suunatakse kõik võimalikud ressursid, kaasa arvatud armee, selle likvideerimisse.

USA valitsuse sõnul peab Briti energiafirma British Petroleum (BP) tekitatud kahju ja puhastusoperatsiooni kinni maksma.

Mehhiko lahe põhjas olevast naftapuuraugust lekib siiani märgatav kogus naftat. Esialgu arvati, et pärast naftaplatvormi hävimist voolas ööpäeva umbes 160 000 liitrit naftat merre, kuid eile arvati, et leke ulatub 900 000 liitrini ööpäevas.

Ametivõimude arvates võib naftalekke peatamine aega võtta isegi kolm kuud.

USA rannavalve laevad alustasid veepinnal olevate suuremate naftalaikude põletamist. Tugevnenud tuul ja lained võivad nafta põletamist raskendada. Ka on tuule suund selline, mis põlemise jäägid maismaa poole suunab.

Kriitika osaliseks on saanud see, et USA vetes olevatel naftaplatvormidel ei nõuta kriisiolukordadeks mõeldud kaugjuhitavaid puurimiskohtade sulgemisventiile. Sellised on kasutusel näiteks Norras ja Brasiilias.

BPle kuulunud Deepwater Horizon naftaplatvorm hävis möödunud nädalal toimunud plahvatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles