Šoti Canna saarel hukatakse tuhandeid küülikuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänes
Jänes Foto: SCANPIX

Šotimaa läänerannikul asuv Canna saar on koduks 12 inimesele ja 16 000 küülikule, kes saareelanikele aina suuremat peavalu valmistavad.

«Vaja on astuda samme, et saada asurkond uuesti kontrolli alla,» märkis uudisteagentuurile AFP National Trust for Scotland esindaja. Tema sõnul põhjustab küülikute maa-alune tegevus saarel maalihkeid, ohustab saare arheoloogilist pärandit ning tekitab kahju saarel asuvatele majadele.

Viimane väidetavalt küülikute tegevuse põhjustatud maalihe toimus saarel läinud nädalal. Seejuures blokeeris maalihe kolmeks päevaks liikluse ka saare ainsal teel.

Canna elaniku Winnie MacKinnoni sõnul on küülikud saare kalmistul kaevanud välja ka inimeste säilmeid. «Jänesed on surnuaia üles kaevanud ja luid välja toonud,» ütles MacKinnon ajalehele Times. «Süüakse küll palju küülikuhapirukat, kuid nendega ei saa sammu pidada,» kurtis ta.

National Trust for Scotland esindaja sõnul on kõige tõenäolisem, et küülikud lastakse maha. Esindaja ei soovinud täpsustada tapetavate küülikute arvu, märkides siiski, et jutt käib tuhandetest loomadest.

Cannat ei kimbuta üksnes küülikud. Mõned aastat tagasi valmistasid saareelanikele probleeme rotid, kes ohustasid ka saarelinde, süües nende mune. Probleemi leevendas umbes 5000 roti tapmine kahe aasta jooksul.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles