Ukraina tudeng võttis omaks mošeeplahvatuste korraldamised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuspaik pärast plahvatust Tiptoni mošees.
Sündmuspaik pärast plahvatust Tiptoni mošees. Foto: EPA

Ukrainlasest üliõpilane, kes enda sõnul vihkab mittevalgeid, võttis täna omaks süü moslemiusku vana mehe tapmise ja kolme Briti mošee juurde pommide panemised.
 


25-aastane Pavlo Lapšõn tunnistas kohtus, et pussitas aprillis Birminghamis surnuks 82-aastase mošeest koju teel olnud Mohammed Saleemi.

Dnepropetrovski linnast pärit ja järeldoktorantuuris õppiv Lapšõn võttis omaks ka aprillist juulini kolmes Kesk-Inglismaa linnas – Walsallis, Wolverhamptonis ja Tiptonis – mošeede juures toimunud plahvatuste sepistamise.

Tõenäoliselt reedel oma kohtuotsust kuulva Lapšõni sõnul ajendas teda rassiviha.

Politseiuurija Shaun Edwardsi sõnul olid kõik ukrainlase pommid tugevad, kuid vaid viimane, mille ta õhkis Tiptonis, sisaldas ka naelu. «Ta paigutas selle mošee parkla lähedusele eesmärgiga tabada palvusele saabuvaid usklikke,» kirjeldas uurija. «Õnneks toimus teenistus tund aega varem, mistap mošee oli juba suuresti tühi, kui pomm plahvatas.»

Lapsõn ütles politseile, et tegutses üksi, mitte rühmituse liikmena ning oli uurija sõnul üsna uhke oma rünnakute korralduse üle.

Ajaks, kui Lapšõn tappis seitsme lapse isa ja kohaliku moslemikogukonna austatud liikme Saleemi, oli ukrainlane Suurbritannias viibinud vaid mõned päevad.

Lapšõn vahistati 18. juulil kahtlustatuna ühe pommiplahvatuse korraldamises, hilisem uurimine viis ka tema teiste kuritööde jälile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles