Piltuudis: Hiina templi freskode restaureerimiskatse lõppes vapustavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yunjie tempeli freskod enne restaureerimist.
Yunjie tempeli freskod enne restaureerimist. Foto: SCANPIX

Hiina võimud katse restaureerida iidseid budistlikke freskosid tõi kaasa pahameelepuhangu, sest väärtuslikud kujutised muutusid värskendamise käigus koomiksisarnaseks.

Hiina on kultuuripärandiga varemgi vastuoluliselt ümber käinud, mitmed iidsed aarded on viimaste aastakümnete jooksul hävitatud või koopiate vastu välja vahetatud, kirjutab uudisteagentuuri AFP.

Yunjie tempel Chaoyangis ehitati üle 270 aasta tagasi ning selle õrnad orginaalfreskod olid küll veidi ajahambast puretud, kuid üldiselt siiski säilinud. Restaureerimistöö hävitas säilinu täiesti.

Piltidelt on näha, et uued maalingud on küll lihtsakoelised, värvilised ja selgejoonelised, kuid täiesti erinevad sellest, mis seal enne oli.

Hiina internetikasutajad kritiseerisid restaureerimistööd kõvasti, nimetades seda multifilmidest hullemakski.

Ma oleks freskod noaga välja lõiganud ja koju toonud, kuid ma seda oleks ette näinud, teatas üks kasutada.

Chaoyangi linnavalitsuse ametniku Li Haifengi sõnul põhjustas fiasko turismiamet, kes palkas templitöödele selleks sobimatud inimesed, kelle tehtud maalingud on alaväärtuslikud. Li sõnul lasti intsidendi tõttu lahti kaks ametnikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles