USA luurejuht nimetas prantslaste andmeid eksitavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku luureteenistuse juht James Clapper.
USA riikliku luureteenistuse juht James Clapper. Foto: SCANPIX

Ühendriikide riikliku luureteenistuse juht James Clapper nimetas teisipäeval prantslaste ajalehe Le Monde artiklis edastatud informatsiooni «ebatäpseks ja eksitavaks».

Clapper kinnitas, et väide nagu oleks NSA lindistanud 70,3 miljonit Prantsusmaal tehtud telefonikõnet, ei pea paika. Clapper ei täpsustanud NSA jälgimistegevuse üksikasju, kuid kinnitas, et selles pole midagi ebatavalist.

«Oleme juba korduvalt seletanud, et USA kogub samasuguseid luureandmeid nagu kõik teisedki riigid, et kaitsta ennast terrorismi ja massihävitusrelvade ohu eest. Meie luureandmete kogumises pole olnud midagi erakordset ega ebatavalist,» ütles Clapper.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles teisipäevahommikusel kohtumisel oma USA kolleegi John Kerryga samuti, et liitlaste järele nuhkimine on vastuvõetamatu. Prantsuse välisministeerium kutsus esmaspäeval välja USA suursaadiku seoses uudisega, mille kohaselt USA riiklik julgeolekuagentuur NSA lindistas salaja miljoneid prantslaste telefonikõnesid.

Väljaanne Le Monde edastas oma veebiportaalis viitega USA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni lekitatud materjalidele, et NSA võttis ajavahemikus 2012. aasta detsembrist 2013. aasta 8. jaanuarini linti 70,3 miljonit Prantsusmaal tehtud telefonikõnet.

Lehe teatel lindistas USA luure automaatselt kindlate Prantsuse telefoninumbrite kõned ja salvestas lühisõnumid programmiga «US-985D». Le Monde´i arvates annavad dokumendid alust arvata, et NSA sihtmärgiks polnud üksnes terrorikahtlusalused, vaid ka äri- ja poliitikaeliit.

«Inimesed on siin šokeeritud sellest, et luurajad tõepoolest luuravadki, mis on üsna lõbus,» märkis skandaali kommenteerides telekanalile Al-Jazeera üks prantslasest ajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles