Ajaleht: Göteborgi jõugusõjas on tänavu tulistatud 50 lasku

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud vestlevad noortekambaga Göteborgis.
Politseinikud vestlevad noortekambaga Göteborgis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Rootsis Göteborgis klaarivad omavahelisi arveid relvastatud jõugud, sel aastal on seal tulistatud juba 50 korda.

Tegemist on jõugusõjaga, mille käigus noored immigrandid tulistavad teisi armukadeduse ja narkokaubanduse piiride märgistamiseks.

Esimene lask kõlas sel aastal 1. jaanuaril Göteborgi eeslinna Angeredi turul. Seni viimased aga eelmisel neljapäeval Biskopsgårdeni piirkonnas rahvarohkel Friskväderstorgetil, kus oli palju lähikoolide õpilasi ja väikelapsi koos vanematega. .

Tõsiselt sai haavata 18-aastane nooruk. Teda ennast kahtlustatakse mõrvakatses, kuna kuulid lendasid ühelt ja teiselt poolt.

Göteborgis sõdib omavahel 4-8 jõuku. Arveteklaarimine on sel aastal nõudnud kaheksa elu, haavata on saanud 25 inimest.

Numbrid on suured, kuna linnas on sel aastal tapetud või mõrvatud 18 inimest. Septembris lasti 30 lasuga maha kaks oma piirkonna meest, 17- ja 28-aastane.

Eritreast pärit hooldusõde Janna Atta, kes on Biskopsgårdenis elanud koos oma perega 18 aastat, rääkis ajalehele, et tegemist on hüljatud piirkonnaga. «See on üks neist immigrantide piirkondadest Rootsis, mis on jäetud iseenda hooleks ja kus noored peavad üksi võitlema, et saada koolis hakkama ja leida tööd. Kuritegevust on viljeletud kaua, negatiivne pööre on sünge,» jutustas ta.

Janna Atta ei taha elada keset jõugusõda ja seetõttu on ta üks paljudest lastevanematest, kes patrullivad õhtuti tänavatel ja organiseerivad noortele tegevust ka pärast koolitunde. Ilma meieta oleks siin põrgu, lisas ta.

Kohalikesse jõukudesse kuuluvad sisserännanu taustaga alla 30-aastased mehed, kes on seal koos üles kasvanud. Politsei erilise tähelepanu all on 30 meest. Praeguse seisuga on vahistatuid kümmekond.

Västra Götalandi lääni kriminaalpolitsei juht Sven Alhbin selgitas, et jõukude liikmeid ühendab sama piirkond ja tulevikuperspektiivi puudumise tunne. Rootsi nimega inimesi siin pole, tõdes ta.

Alhbini sõnul on olukord Göteborgis ainulaadne. «Situatsioon on muutunud äärmiselt pingeliseks. Suhteliselt väike grupp inimesi on võtnud tervete piirkondade elanikke pantvangiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles