Ungari opositsioon astub täna võitlusse peaministri vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: SCANPIX

Ungari killustunud opositsioon ühineb täna suurmeeleavalduseks peaminister Viktor Orbáni ja tema autoritaarseks peetava kolm aastat võimul olnud valitsuse vastu.

Meeleavalduse korraldajad loodavad, et täna koguneb Budapesti tänavatele Orbánit survestama kümneid tuhandeid inimesi. Peaministrit süüdistatakse majanduse põhjalaskmises ja demokraatia õõnestamises.

Täpselt kuus kuud enne järgmisi valimisi toimuva suurmeeleavaldusega samaaegselt leiab aset ka Orbáni toetajate marss.

Samuti on täna Ungaris 1965. aasta veriselt maha surutud nõukogudevastase ülestõusu aastapäeva. Selle sündmuse tõttu on 23. oktoober Ungaris äärmiselt populaarne poliitiliste aktsioonide päev.

Opositsiooni meeleavaldusel ühinevad esmakordselt ühise eesmärgi nimel Ungari sotsialistlik partei ning väiksemad rühmitused nagu Demokraatlik koalitsioon (DK) ja endise peaministri Gornon Bajnai juhtud allianss.

«Me näitame režiimile, et hoolimata erimeelsustest ei ole me unustanud, et vaenlane on Viktor Orbán, mitte mõni meie seast,» sõnas Bajnai alliannsi kuuluva erakonna Üheskoos 2014 esindaja.

Orbáni partei Fidesz tuli 2010. aastal võimule absoluutse enamuse toetusega parlamendis. See aga on võimaldanud majanduse ergutamise sildi all läbi suruda mitmeid äärmiselt vastuolulisi aeadusmuudatusi.

50-aastast peaministrit süüdistatakse nii kodu- kui välismaal kohtusüsteemie sõltumatuse õõnestamises, välisinvestorite minemapeletamises, antisemitismi tõusus ja ajakirjanduse suukorvistamise püüetes.

Hoolimata eelmise nädala arvamusküsitlustest, mille andmetel soovivad pooled ungarlased uut valitsust, on Orbán rahva seas endiselt populaarne.

Opositsioon ei ole tegelikult ühtne ning analüütikute hinnangul võib nende üksmeel haihtuda niipea, kui tänane meeleavaldus läbi saab. «Opositsioonil ei ole Orbánit, kedagi, kes oleks selge mitte ainult enda partei, vaid kogu tiiva juht,» sõnas uudisteagentuurile AFP poliitanalüütik Attila Juhasz.

Sotsialistide liider Attila Mesterházy ja eelmisel aastal poliitikasse naasnud Bajnai hellitavad mõlemaid lootusi peaministri toolile tõusmiseks ning kumbki ei soovi end liiga palju siduda karismaatilisima opositsiooniliidri, endise peaministri Ferenc Gyurcsányga. Gyurcsányt nähakse vastuolulise tegelasena – 2006. aastal lekkis kõne, kus ta tunnistas, et võitis valimised valede abil, misjärel puhkesid ulatuslikud meeleavaldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles