Venemaa tühistas keskkonnakaitsjate piraatlussüüdistused

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putin täna Kremlis toimunud tseremoonial -  2013. aasta pidi olema Venemaa ja Hollandi sõbralike kultuurivahetuste aasta, ent suhete parandamise asemel on need viimasel ajal hoopiski pingenenud.
Putin täna Kremlis toimunud tseremoonial - 2013. aasta pidi olema Venemaa ja Hollandi sõbralike kultuurivahetuste aasta, ent suhete parandamise asemel on need viimasel ajal hoopiski pingenenud. Foto: SCANPIX

Venemaa tühistas täna keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace jäälõhkuja Arctic Sunrise meeskonna vastu esitatud süüdistused piraatluses, kvalifitseerides need ümber huligaansuseks, mis näeb ettte väiksema karistuse.


Vene võimud pidasid Arctic Sunrise'i kinni septembris pärast seda, kui nood üritasid tungida Gazpromi naftaplatvormile Petšora meres ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas. Seejärel transporditi aktivistid Murmanskisse ja võeti vahi alla.

Vene föderaalne juurdluskomitee oli esitanud Arctic Sunrise'i kõigile 30 meeskonnaliikmele süüdistuse piraatluses, mis näeb ette kuni 15-aastase vanglakaristuse.

Vene välisministeerium teatas varem kolmapäeval otsusest boikoteerida rahvusvahelise merekohtu istungeid Greenpeace'i vahistatud aktivistide kaasuses.

«Venemaa on teavitanud Hollandit ja rahvusvahelist merekohut otsusest mitte osaleda kohtu istungitel,» vahendas uudisteagentuur RIA Novosti anonüümsust palunud välisministeeriumi ametnikku. «Samal ajal on Venemaa avatud olukorra lahendamisele.»

Ministeerium teatas ka, et Venemaa keeldus 1997. aastal ÜRO mereõiguse konventsiooni allkirjastades tunnistamast merekohtu lahendeid tüliküsimustes, mis puutuvad riikide suveräänseid õigusi ja jurisdiktsiooni.

«Arctic Sunrise juhtumi puhul rakendame just säärast jurisdiktsiooni. Greenpeace'i aktivistid rikkusid 18. septembril oma tegevusega Prirazlomnaja naftaplatvormil Vene majandustsooni ja mandrilava puudutavaid seadusi. Selle juhtumi puhul kriminaaluurimine kestab.»

Holland kaebas esmaspäeval Moskva merekohtusse, et saavutada keskkonnaaktivistide vabastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles