Saksamaa kutsus USA diplomaadi Merkeli telefoniskandaali tõttu vaibale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksamaa kutsus USA suursaadiku Berliini, nõudmaks vastuseid eile levinud kuuldustele, et USA kuulab pealt riigikantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni.

Saksamaa välisminister Guido Westerwelle kohtub täna pärastlõunal isiklikult USA suursaadiku John Emersoniga, et küsimust arutada.

Merkel on nõudnud väidete täielikku selgitamist ning skandaal ähvardab varjutada täna ja homme toimuva Euroopa Liidu kohtumise. On kostnud teateid, et pealtkuulamisküsimus võidakse lisada kohtumise ametlikku päevakavasse majandus- ja immigratsiooniküsimuste kõrvale.

Saksamaa valitsus teatas eile, et nendeni jõudnud informatsiooni kohaselt võis USA salateenistus Saksa kantsleri mobiiltelefonilt tehtud kõnesid pealt kuulata. Merkel helistas selle peale kuulduste kinnitamiseks või ümber lükkamiseks Obamale. Merkeli pressiesindaja sõnul ütles kantsler Obamale, et kui see on tõsi, siis on see vastuvõetamatu.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney sõnul kinnitas Obama, et midagi sellist ei tehta, samas jäi lahtiseks, kas seda kunagi siiski tehtud on.

Nii Saksa meedia kui poliitikud on kuuldustest äärmiselt häiritud ning väljendavad oma pahameelt, mis on suunatud sealjuures ka Saksa valitsuse vastu, kes on seni USA julgeolekuagentuuriga seotud skandaale summutanud.

On kostnud teateid, et pealtkuulamisküsimus võidakse lisada kohtumise ametlikku päevakavasse majandus- ja immigratsiooniküsimuste kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles