Pakistan soovib USA droonirünnakute lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Nawaz Sharif ja USa president Barack Obama kohtusid eile Valges Majas.
Pakistani peaminister Nawaz Sharif ja USa president Barack Obama kohtusid eile Valges Majas. Foto: SCANPIX


USA president Barack Obama ja Pakistani peaminister Nawaz Sharif lubasid eile Valges Majas kohtudes jätkata koostööd julgeolekuküsimustes ning Sharif tõstatas ka suhteid pingestava droonirünnakute küsimuse.


Pärast kaks tundi kestnud kohtumist Valges Majas, kinnitas Sharif ajakirjanikele, et rääkis Obamale ka vajadusest lõpetada USA droonilöögid Pakistani pinnal. Ta rõhutas, et soovib ehitada üles rahumeelse riigi ning Pakistan on igati stabiilse Afganistani toetamise poolt ja teeb selles USAga ka jätkuvat koostööd. Samuti rääkis ta heade suhete arendamisest Indiaga ning vaidlusaluse Kashmiri piirkonna küsimuse lahendamisest.

Obama droonide teemat ei kommenteerinud. Seevastu rääkis ta kokkuleppest jääda strateegilisteks partneriteks ning ehitada suhted üles vastastikkusele austusele tuginedes.

Kõnelused leidsid aset kõigest mõned tunnid pärast seda, kui India süüdistas Pakistani relvajõude Kashmiris asuvate India piiripunktide tulistamises, milles hukkus üks ja sai vigastada kaks valvurit. Obama neid sündmusi kohtumise järel jagatud kommentaarides ei puudutanud, vaid kiitis Sharifi India ja Pakistani aastakümneid kestnud pingete juurte jurude jõudmises ja lahenduste otsimises väga targa tee valimises.

USA ja Pakistani pinged jõudsid haripunkti 2011. aastal, kui Ühendriikide eriüksus tappis Pakistanis läbi viidud operatsioonis terrorivõrgustiku Al-Qaeda liidri Osama bin Ladeni. Samal aastal sai USA õhurünnakus Afganistani piiri lähedal surma paar tosinat Pakistani sõdurit.

Sestpeale on suhted aeglaselt paremaks muutunud ning USA otsustas vahetult enne Sharifi visiiti anda vabaks rohkem kui 1,6 miljardit dollarit sõjalist ja majandusabi, mis peatati 2011. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles