Barroso: nuhkimine võib viia totalitarismini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso teatas täna, et eurooplaste jaoks on privaatsus baasõigus ning hoiatas, et ulatuslik jälgimine võib viia totalitarismini.


Barroso kommenteeris eile lahvatanud järjekordset USA luureskandaali – selgus, et USA luure võis kuulata pealt ka Saksamaa riigikantsleri Angela Merkeli mobiilikõnesid.

«Meie Euroopas peame privaatsust fundamentaalseks õiguseks,» sõnas Barroso.

Ta lisas, viitega kommunistlikule Ida-Saksamaale, et mitte kuigi palju aega tagasi oli osa Saksamaast paik, kus poliitiline politsei hoidis inimestel igapäevaselt silma peal. «Me teame, mis juhtub, kui riik kasutab inimeste ellu tungivaid jõude.»

Barroso pidas kõnet kahepäevase Euroopa Liidu kohtumise alguses. Kohtumine keskendub majandusküsimustele, ent need on praeguseks varjutanud Washingtoni ulatusliku luuretegevuse teemad.

Väidetava pealtkuulamise pärast ärritunud Merkel kohtub Prantsuse diplomaatide andmetel nõupidamisel ka Prantsuse presidendi Francois Hollande'iga.

Saksa valitsus kutsus Berliini vastuseid andma USA suursaadiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles