Merkeli telefoninumber oli Snowdeni NSA dokumentides

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel
Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa meedia andmetel sisaldasid Edward Snowdeni poolt lekitatud USA julgeolekuagentuuri NSA dokumendid ka kantsler Angela Merkeli isiklikku telefoninumbrit.

Poliitikud hoiatavad, et skandaal võib kahjustada USA ja Sakamaa vahelisi suhteid, kirjutab The Local.

Saksa julgeolekuteenistus uurib kohaliku meedia andmetel täna Merkeli mobiiltelefoni, et selgusele jõuda, kas sellelt võidi informatsiooni koguda. Ka Karlsruhe prokuratuur teatas täna, et kavatseb vahejuhtumit uurida.

Viimaste päevade paljastused domineerivad ka Euroopa Liidu tippkohtumist, mis pidi algselt keskenduma majandusteemadele.

Berliinis kohtub välisminister Guido Westerwelle USA suursaadikuga, mis on ebatavaline käik liitlaste vahel. Prantsuse diplomaatiliste allikate sõnul kohtuvad Merkel ning Prantsusmaa president Francois Hollande täna, et arutada USA nuhkimise üle Euroopas.

Saksamaa roheliste partei ründas Merkeli valitsust NSA skandaali mahavaikimise eest augustis. «See on skandaalne, et valitsus vaigistas NSA skandaali, kuid nüüd, mil räägitakse kantsleri suhtlusest, väljendab Merkel rahulolematust USA presidendile telefoni teel,» sõnas roheliste partei liige ning Saksa parlamendi saadik Konstantin von Notz.

Saksa meediaväljaanded on värskeima skandaali hukka mõistnud ning Süddeutsche Zeitung nimetas seda lausa «kõige suuremaks solvanguks».

Ajakiri Der Spiegel kirjutas eile, et USA luure võis Merkeli telefonikõnesid pealt kuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles