Arheoloogid leidsid Peruust kaks rohkem kui 1000-aastast muumiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid leidsid Peruust Lima eeslinnast Mirafloresist inkade eelsest ajastust pärit kaks muumiat – lapse ja täiskasvanu.

Muumiad leiti Huaca Pucllanna arheoloogiliste väljakaevamiste paigas, edastab Al-Jazeera. Asjatundjate tegemist on enam kui 1000 aastat tagasi maetud Wari kultuuri esindajatega.

Muumiad olid tseremoniaalrõivastes ning neile oli kaasa pandud hauapanuseid.

Pullcana arheoloogi Isabel Floresi sõnul võis täiskasvanu olla kangur. Laps aga võidi surnud täiskasvanu surma puhul ohvriks tuua ning maeti koos täiskasvanuga.

«Kui me leiud kangastest lahti kerime ja uuringud teeme, saame nende täpse vanuse, soo ja nende positsiooni ühiskonnas,» lisas Flores.

Wari tsivilisatsiooni õitseaeg oli 600 – 1000 pKr ehk umbes 500 aastat varem, kui tekkis võimas inkade impeerium.

Huaca Pucllanast on seni leitud 70 Wari kultuuri matmispaika. Floresi ja juhtivarheoloogi Gladys Pazi sõnul on nüüdne leid erakordne aarete poolest.

«Tegemist tähtsaima leiuga enam kui 30 aasta jooksul, kuna mõlemad muumiad olid puutumata ja kahjustamata,» teatasid asjatundjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles