Euroopa riigipead: usalduse puudumine USAga võib ohustada terrorismivastast võitlust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel täna hommikul Brüsselis.
Saksamaa kantsler Angela Merkel täna hommikul Brüsselis. Foto: SCANPIX

Eile ja täna Brüsselis toimuval Euroopa Liidu liikmesriikide riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel oli esialgse päevakorra järgi esimesel päeval kavas kõnelda eelkõige majandusest, ent sellele lisandusid tugevalt uut pealtkuulamisskandaali puudutavad küsimused, mistõttu koostati eile õhtul ka vastavasisuline ühisavaldus.

«Riigipead ja valitsusjuhid arutasid hiljutisi arenguid seoses võimaliku luureintsidendiga ning probleeme, mis sellega seoses Euroopa kodanike seas esile kerkivad. Nad rõhutasid Euroopa ja USA lähedast sõprust ning selle partnerluse väärtust. Nad väljendasid oma veendumust, et partnerlus peab tuginema austusele ja usaldusele, sealjuures ka salateenistuste tegevust ja koostööd puudutavates küsimustes,» seisis avalduses.

Avalduses rõhutati, et luureandmete kogumine on äärmiselt oluline osa võitlusest terrorismiga. «See kehtib nii Euroopa riikide omavahelistes suhetes kui suhetes USAga. Usalduse puudumine võib ohustada koostööd luureandmete kogumisel.»

Ühisavalduses kommenteeriti ka Sakasamaa ja Prantsusmaa algatust luureküsimuste läbiarutamiseks. «Riigipead ja valitsusjuhid võtsid teadmiseks Prantsusmaa ja Saksamaa kavatsuse alustada USAga kahepoolseid läbirääkimisi eesmärgiga jõuda enne aasta lõppu neis küsimustes ühisele arusaamisele.»

Nad märkisid, et initsiatiiviga on oodatud liituma ka teised Euroopa Liidu riigid ning meenutasid, et juba eksisteerib vastavateemaline Euroopa Liidu ja USA töögrupp ning kutsusid seda üles kiiretele tegudele.

Saksamaa valitsus teatas kolmapäeval, et nendeni jõudnud informatsiooni kohaselt võis USA salateenistus Saksa kantsleri Angela Merkeli mobiiltelefonilt tehtud kõnesid pealt kuulata. Merkel helistas selle peale kuulduste kinnitamiseks või ümber lükkamiseks Obamale. Merkeli pressiesindaja sõnul ütles kantsler Obamale, et kui see on tõsi, siis on see vastuvõetamatu.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney sõnul kinnitas Obama, et midagi sellist ei tehta, samas jäi lahtiseks, kas seda kunagi siiski tehtud on.

Briti väljaande The Guardian andmetel on USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) kuulanud pealt 35 välisriigi juhi mobiiltelefone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles