Endine CIA ametnik: Snowdeni lekked seavad ameeriklased suurde ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastused on abiks USA vastastele ja kujutavad endast Ühendriikide ajaloo rängimat infosaladuse rikkumist, ütles Luurekeskagentuuri (CIA) endine kõrge ametnik eile teleusutluses.

CIA asedirektori ja direktori kohusetäitjana töötanud Michael Morrell ütles CBSi saatele «60 minutit», et Snowdeni lekked on kahjustanud võimalike terroriohtude tuvastamise võimet.

«Mida Edward Snowden tegi? Ta seadis ameeriklased suuremasse ohtu, sest terroristid ammutavad leketest teavet ja on ettevaatlikumad, ja meie ei saa luureandmeid, mis me muidu oleksime saanud,» ütles pärast 33 tööaastat hiljuti ametist lahkunud luurejuht.

Snowden on püüdnud näidata end riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) jälgimisprogrammide ja muu nuhkimise pärast muretseva «vilepuhujana», kuid Morrelli jaoks on tegemist kodumaareeturiga.

«Minu arvates on see kõige tõsisem leke - kõige tõsisem informatsiooni salastatuse rikkumine USA luurekogukonna ajaloos.»

Morrelli hinnangul tekitab enim kahju teave luurekogukonna salaeelarvest ehk «mustast raamatust». Agentuuri rahakasutuse üksikasjad reedavad prioriteete ja nõrku kohti, mida välisriikide luureteenistused saavad oma huvides ära kasutada.

«Nad võivad koondada oma vastuluurepingutused kohtadele, kus me oleme olnud edukad ega pea nii palju muretsema kohtade pärast, kus meil ei ole edu olnud,» seletas endine CIA juht usutluses, mis täismahus jõuab eetrisse täna.

Morrell oli aastatel 2010-2013 CIA asedirektor ja määrati kahel korral direktori kohusetäitjaks, viimati 2012. aasta novembris, kuid agentuuri juht David Petraeus tagasi astus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles