Tõmošenko ootab vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmoššenko.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmoššenko. Foto: SCANPIX

Kui Euroopa Liit jõuab Ukraina võimudega kokkuleppele Julia Tõmošenko armuandmise küsimuses, lubab endine peaminister need vastu võtta.

Ukraina Raudseks Leediks kutsutud Tõmošenko kirjutas avalikus kirjas, et on nõus pakkumistega eelkõige Ukraina tuleviku huvides, soovides, et kodumaa pöörduks euroopalike väärtuste poole.

«Olen assotsiatsioonileppe allkirjastamise nimel alati ilma igasuguste vastuväideteta tänulikult vastu võtnud kõik minu vabastamist puudutavad Coxi ja Kwaśniewski pakkumised, mille ELi liidrid on heaks kiitnud,» kirjutas Tõmošenko, kes kannab seitsmeaastast vanglakaristust ametivolituste ületamise eest seoses 2009. aastal Venemaaga sõlmitud gaasilepinguga.

Ukraina peaminister viitas Poola endisele presidendile Aleksander Kwaśniewskile ja Euroopa Parlamendi endisele presidendile Pat Coxile, kes lõppeval nädalal Ukrainat erisaadikutena külastasid ja Tõmošenko küsimust sealsete võimudega arutasid.

Kuigi Tõmošenko räägib kirjas vabastamisest, pole see aga kindel. Väidetavalt näeb kokkulepe ette osalist armuandmist, mis tähendab Tõmošenko vangistuse lühendamist poole võrra. Lisaks peaks Tõmošenko maksa trahviraha ning jääks kolmeks aastaks ilma kodanikuõigustest, mis ei võimaldaks tal osaleda 2015. aasta presidendivalimistel.

Lääneriikide tugeva surve all olev Ukraina president Viktor Janukovõtš on avaldanud korduvalt valmisolekut allkirjastada seadus, mis lubaks Tõmošenko välismaale ravile. Samas pole Janukovõtš rääkinud Tõmošenko vabastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles