Tšehhi on kaldumas vasakule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Bohuslav Sobotka.
Sotsiaaldemokraatide esimees Bohuslav Sobotka. Foto: SCANPIX

Tšehhis eile alanud ja täna jätkuvaid erakorralisi parlamendivalimisi juhivad opositsioonilised sotsiaaldemokraadid, näitavad esialgsed tulemused.

Kui loetud oli veerand valimistel antud häältest, juhtisid sotsiaaldemokraadid 22,13 protsendiga. Neile järgnesid slovaki päritolu miljardär Andrej Babiši juhitav uus poliitiline jõud, populistlik ANO 18,61 protsendi ja kommunistid 17,08 protsendiga, vahendas uudisteagentuur AFP.

Paremerakondade toetus on märgatavalt madalam. Kui TOP 09 erakonda toetas 9,4 protsenti, siis ODS ületas 6,73 protsendiga üsna napilt viieprotsendilise valimiskünnise.

Jaapanis sündinud ärimehe Tomio Okamura juhitav populistliku Otsedemokraatia Koidiku toetus oli 7,53 protsenti, kristlike demokraatidel aga 6,79 protsenti.

Kuna paremerakondade toetus on erinevate skandaalide tõttu madal, võib Tšehhit oodata ees vasakpoolsete juhtvõim. Jaanuaris valiti parempoliitikust euroskeptiku Václav Klausi asemel riigi presidendiks endine kommunist Miloš Zeman.

Analüütikute hinnangul ei suuda vasakjõud aga moodustada stabiilset enamusvalitsust. Seni pole sotsiaaldemokraadid avaldanud, kas nad on valmis kommunistidega valitsust moodustama. Küll aga on sotsiaaldemokraadid andnud mõista, et nad võivad moodustada vähemusvalitsuse.

Tšehhi parlament läks laiali augustis, leides, et erakorralised valimised on ainus viis poliitilisest kriisist jagu saada.

Kriis puhkes juunis paremtsentristliku peaministri Petr Nečase tagasiastumisega, mille järel president nimetas ametisse tehnokraatide valitsuse. Jiří Rusnoki valitsus kaotas aga augusti esimeses pooles usaldushääletuse ja astus tagasi. Valijate pahameelt on süvendanud ka kasinusmeetmed ja korruptsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles