Argentina vahevalimised kuulutavad Kirchneri ajastu lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristina Kirchner.
Cristina Kirchner. Foto: SCANPIX

Argentinas toimuvad täna vahevalimised, mis eeldatavasti kuulutavad president Cristina Kirchneri poliitilise ajastu lõpu algust.

Valitakse pool kongressi alamkojast ja kolmandik senatist. Hääleõigus on rohkem kui 30 miljonil inimesel.

Presidendi populaarsus on arvamusküsitluste põhjal äärmiselt madal ja Kirchner võib kaotada enamuse kongressis.

Kirchneri valitsus on suurendanud kontrolli turu üle ja teda süüdistatakse inflatsiooni järsus tõusus maailma toidukorviks peetavas Ladina-Ameerika riigis, mille tähtsad ekspordiartkilid on soja, nisu ja liha.

Populistliku peronistliku liikumise käilakuju Kirchner (60) 2015. aasta valimistel kolmandaks ametiajaks kandideerida ei saa ja nii nähakse kongressi vahevalimises soojendust talle mantlipärija leidmiseks.

Üks, kel silma peal hoitakse, on Kirchneri endine personaliülem, noor ja suhteliselt väheste kogemustega Sergio Massa (41), kes hiljuti presidendist lahku lõi ja oma erakonna moodustas.

Presidendi Võidurinne säilitab eeldatavasti kontrolli kongressi alamkoja üle ja jääb endiselt Argentina juhtivaks poliitiliseks jõuks. Ta võib aga kaotada kohti Massa peronistlikule liikumisele ning parem- ja vasakpoolsetele opositsioonierkondadele.

Argentina esimese demokraatlikult valitud naispresidendi toetus on pärast teise ametiaja algust 2011. aastal langenud järkjärgult 30 protsendini.

Riigipeaks sai ta oma abikaasa, 2003.-2007. aastal riiki juhtinud, kuid 2010. aastal surnud Néstor Kirchneri ametijärglasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles