Leht: Valge Maja lõpetas Merkeli pealtkuulamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: EPA

USA administratsioon lõpetas Saksa kantsleri Angela Merkeli ja teiste riigijuhtide pealtkuulamise, kui oli riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) jälgimisprogrammist teada saanud, kirjutas Ühendriikide ajaleht Wall Street Journal täna.


President Barack Obama sai programmist teada selle aasta keskpaigas tellitud siseauditist, osundas leht anonüümseid Ühendriikide ametnikke.

Aruande kohaselt oli NSA pealt kuulanud umbes 35 riigijuhi telefonikõnesid. Valge Maja lõpetas mitme riigijuhi, sealhulgas Merkeli jälgimise, kirjutas Wall Street Journal.

Osa programmide lõpetamise tähtaeg pole veel kätte jõudnud.

Saksa meedia kohaselt teadis president Obama 2010. aastast saadik Merkeli mobiiltelefoni pealtkuulamisest.

USA ametnike sõnul on aga NSA jälgimisprogramme nii palju, et pole otstarbekas presidenti neist kõigiga kursis hoida.

Obama kinnitas üldisemad luureandmete kogumise prioriteedid, kuid kindlad sihtmärgid valiti välja madalamal tasemel, kirjutas Wall Street Journal.

«Need otsused tehti NSAs,» ütles üks allikas. «President ei allkirjasta sedalaadi asju.»

Pealtkuulamisprogrammi lõpetamine on keeruline, sest selline riigijuht nagu Merkel võib olla ühenduses sihtmärgiga, keda USA jälgib, ütlesid ametnikud ajalehele.

Ajaleht Bild am Sonntag vahendas USA luureallikaid, kelle sõnul olevat riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) direktor Keith Alexander rääkinud 2010. aastal Obamale operatsioonist Merkeli pealtkuulamiseks.

«Obama ei peatanud operatsiooni, vaid lasi sel jätkuda,» tsiteeris leht NSA kõrget ametnikku.

Nädalakiri Spiegel kirjutas tänast numbrit tutvustades, et lekitatud NSA materjalide põhjal ilmus Merkeli telefoninumber pealtkuulatavate hulka juba 2002. aastal ja oli nimekirjas ka siis, kui Obama juunis Berliini külastas.

Luuretüli on ajendanud Euroopa liidreid nõudma Washingtonilt uut kokkulepet luureandmete kogumise kohta, mis võimaldaks liitlassuhted säilitada, kuid ei kahjustaks võitlust terrorismiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles