Cameron ähvardas luurepaljastuste peatamiseks sekkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron ähvardas esmaspäeval astuda samme ajalehe Guardian vastu seoses paljastustega USA luuretegevuse kohta.

Cameroni sõnul on võimudel raske vältida sekkumist, kui meedia ei ilmuta piisavalt vaoshoitust selles, missugust materjali see avaldab.

Ehkki Suurbritannias ei ole erinevalt Ühendriikidest põhiseaduse esimese paranduse sarnast sätet, mis tagab ajakirjandusvabaduse, on valitsused üldiselt rahvuslikku julgeolekut puudutavate tundlike teemade ajalehtedesse jõudmist takistanud mitteametliku lobitööga.

Peaminister ütles esmaspäeval rahvaesindajatele, et valitsus püüab meediaväljaannetele selgeks teha, kui suurt kahju mõned neist paljastustest võivad kaasa tuua. «Juhul kui väljaanded ei näita üles ühiskondlikku vastutustunnet, on valitsusel väga raske toimuvat tegevusetult pealt vaadata ja mitte sekkuda,» möönis Cameron.

Ajakirjanik Glenn Greenwald on viimasel ajal avaldanud Euroopa ajalehtedes USA riikliku julgeolekuameti (NSA) endise analüütiku Edward Snowdeni lekitatud informatsiooni. Viimase paljastusena kirjutas Greenwald Hispaania ajalehes El Mundo, et NSA jälgis Hispaanias ühe kuu jooksul umbes 60 miljonit telefonikõnet.

Möödunud nädalal kirjutas Saksa meedia, et NSA on pealt kuulanud ka kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni.

USA luuretüli Saksamaa, Prantsusmaa ja teiste riikidega on ajendanud Euroopa liidreid nõudma Washingtonilt uut kokkulepet luureandmete kogumise kohta, mis võimaldaks liitlassuhted säilitada, kuid ei kahjustaks võitlust terrorismiga.

Snowdeni paljastused on kihutanud Ühendriikide vastu ka Mehhiko ja Brasiilia, viimase president Dilma Rousseff loobus skandaali tõttu sepetmbris Washingtoni-visiidist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles