Brasiilia endise presidendi säilmed kaevatakse novembris üles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president aastatel 1961-1964 João Goulart.
Brasiilia president aastatel 1961-1964 João Goulart. Foto: Wikimedia

Endise presidendi João Goularti säilmed ekshumeeritakse novembris, et teha kindlaks, kas teda mürgitati 1970. aastatel Argentinas eksiilis elamise ajal, teatasid Brasiilia võimud eile.

Päev pärast 13. novembril läbi viidavat ekshumeerimist viiakse praegu Rio Grande do Suli osariigis São Borja linnas peremuuseumis asuvad Goularti säilmed pealinna Brasiliasse, kus need maetakse riiklike auavalduste saatel, millest endine president surres ilma jäi, ütles inimõiguste minister Maria do Rosário.

«Brasiilia riigil on kohustus tuua päevavalgele tõde president João Goularti surma kohta,» vahendas ametlik uudisteagentuur Agência Brasil ministri sõnu.

Endise riigipea säilmed kaevatakse üles Goularti perekonna palvel. Ekshumeerimist aitavad korraldada Argentina, Uruguay ja Rahvusvahelise Punase Risti Komitee eksperdid.

Rahvakeeles tuntud kui «Jango», Goulart oli presidendiametis aastatel 1961-1964 kuni kukutamiseni sõjalise riigipöördega. Seejärel elas ta eksiilis kõigepealt Uruguays ja hiljem Argentinas, kus ta 1976. aasta 6. detsembril suri.

Ametliku versiooni kohaselt suri Goulart südamerabanduse tagajärjel.

Uruguay luureohvitser Mario Neira ütles 2008. aastal relvakaubanduses süüdimõistetuna Brasiilias vangis istudes, et Goularti mürgitasid Brasiilia sõjaväehunta nõudmisel Uruguay luuretöötajad.

Brasiilia riiklik tõekomisjon, mille ülesanne on uurida aastatel 1964-1985 riiki valitsenud hunta kuritegusid, on öelnud, et endise presidendi säilmete ekshumeerimine aitab tõde jalule seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles