Gruusias oodatakse põnevusega uue peaministri nime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia senine siseminister Irakli  Garibašvili.
Gruusia senine siseminister Irakli Garibašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia poliitikavaatlejate hinnangul võib uueks valitsusjuhiks pretendeerida neli ministrit, ent kaalukamateks kandidaatideks peetakse siseminister Irakli Garibašvilit ja tervishoiuminister David Sergijenkot.

Mõlemad mehed ei olnud kuni 2011. aastani poliitikas tegevad, kuid võisid politoloogide arvates olla lähedastes suhetes praeguse peaministri Bidzina Ivanišviliga.

Miljardär Ivanišvili on seni küsimustele oma mantlipärija kohta andnud põiklevaid vastuseid, öeldes vaid, et peaministrikandidaadiks saab keegi praeguse valitsuse liikmetest.

Ivanišvili teatas hiljuti, et nädal pärast seda, kui uus president on ametisse vannutatud, astub ta peaministrikohalt tagasi ja siirdub «tsiviilsektorisse», kuid enne seda nimetab kandidatuuri peaministrikohale, olles selle eelnevalt kooskõlastanud võimukoalitsiooniga Gruusia Unistus.
Ivanišvili viimase avalduse kohaselt kavatseb ta oma mantlipärija nime avaldada sel nädalavahetusel.

Siseminister Garibašvili on 31-aastane. 2005. aastal lõpetas ta Thbilisi ülikooli rahvusvaheliste suhete erialal, jätkates samal ajal õpinguid Pariisis Sorbonne´i ülikoolis. Aastatel 2007-2012 oli ta Ivanišvilile kuuluva Cartu panga järelevalvenõukogu liige. 2008. aastal oli ta Gruusia aukonsul San Marinos. Valdab inglise, prantsuse ja vene keelt.

Tervishoiuminister Sergijenko on sündinud 1963. aastal, erialalt lastearst, kuid töötanud ka kiirabis. Õppinud Moskvas ja Thbilisis, käinud end täiendamas Suurbritannias, Saksamaal ja USA-s. Aastatel 2006-2012 juhtis Sergijenko riigi lääneosas Satšhere linnas Ivanišvili rahadega ehitatud meditsiinikeskust.

Mõnede asjatundjate hinnangul võib peaministrikohale asuda hoopis energeetikaminister Kahha Kaladze, endine jalgpallur, või majandusminister Giorgi Kvirikašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles