Põhja-Korea liider sõitis üllatuslikult Hiinasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il astub autosse Daliani linnas Hiinas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il astub autosse Daliani linnas Hiinas. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-il saabus täna haruldasele visiidile Hiinasse, 17 vagunist koosnenud soomusrong ületas kahe riigi vahelise piiri kell 05 kohaliku aja järgi.


Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatel oli rongil piirilinnas Dandongis vastas sadu politseinikke, vahendas

The Times.

Hiljem pildistati teda Daliani linnas, kus riigipead ümbritsesid musta värvi autod ja turvamehed. 15 masinast koosnenud autoeskort peatus hiljem luksusliku Furama hotelli ees.

Kuuldused Kimi võimalikust Hiina-visiidist ringlesid juba mitu kuud. Naaberriik on isolatsioonis oleva Põhja-Korea jaoks ainus suur liitlane ja naftasaaduste, toidu ning raha peamine allikas.

Tegemist on Kim Jong-ili esimese välisreisiga üle mitme aasta. Hiina presidendiga Hu Jintaoga kohtus ta viimati 2006. aasta jaanuaris Pekingis.

Kim sõitis Hiinasse oletatavasti selleks, et saada toiduabi. Ka võib reisi tähendada, et Põhja-Korea on nõus taaskäivitama kuue riigi (Põhja- ja Lõuna-Korea, USA, Hiina, Jaapan, Venemaa) osalusel toimuvaid tuumaläbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles