Prantsusmaa ei usu Ühendriikide väiteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande
Prantsusmaa president François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa nimetas täna ebatõenäoliseks USA väiteid, et Euroopa luureteenistused edastasid andmeid telefonikõnede kohta Ühendriikide luureteenistustele.

USA riikliku luureameti (NSA) juht kindral Keith Alexander kinnitas eile kongressis, et Euroopa luureagentuurid jagasid ise oma Ühendriikide kolleegidele andmeid ja meediakajastused, mis väidavad midagi muud on «täielikult valed».

«NSA direktori väited ei tundu tõenäolised,» sõnas valitsuse pressiesindaja Najat Vallaud-Belkacem kabinetiistungi järel.

Ta viitas ühtlasi Prantsuse presidendi Francois Hollande'i ja Saksa liidukantsleri Angela Merkeli lubadusele saavutada Ühendriikidega ühine arusaam luureandmete kogumisest liitlaste seas.

«Me peame heitma valgust minevikus aset leidnud praktikale ja tagama, et asjad tulevikus paremuse poole liiguksid. Me ei saa lubada, et partnerite vahel võtaks maad usaldamatus,» lisas ta.

Väited USA luuretegevusest baseeruvad USA endise luuretöötaja Edward Snowden lekitatud saladokumentidele, mida on avaldanud Euroopa ajalehed, mis Ühendriikide luurejuhtide sõnul on neid valesti tõlgendanud.

Euroopas vallandunud pahameele on seadnud kahtluse alla mitmed mõjukad Ühendriikide poliitikud, kelle sõnul praeguse terrorivastase võitluse ajajärgul luurab igaüks igaühe järele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles