NSAd kahtlustatakse ka paavsti kõnede pealtkuulamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

USA Riiklikku Julgeolekuagentuuri (NSA) kahtlustatakse ka praeguse paavsti Franciscuse kõnede pealkuulamises enne Vatikanis toimunud konklaavi.

NSA kuulas pealt Vatikani kõiki telefoniliine, vahendab The Telegraph Itaalia väljaannet Panorama.

Panorama kirjutas, et NSA huviorbiidis olid paavsti valimisega seotud kardinalide ja piiskoppide kõned.

Väidetava pealtkuulamise ja paavsti valimise teinud konklaavi kogunemise ajal elas tollane peapiiskop Jorge Maria Bergoglio, kes on nüüdne paavst Franciscus, Roomas katoliku kiriku vaimulikele mõeldud korteris.

Väite kohaselt kuulas NSA sinna tehtud ja sealt tehtud kõnesid pealt.

The Telegraphi andemetel jaotas NSA erinevatest kõnedest saadud informatsiooni nelja gruppi: paavsti valimine, Vatikani pangandus, välispoliitilised eesmärgid ja inimõigused.

NSA esindajad eitasid Vatikani ja praeguse paavsti kõnede jälgimist.

«Itaalia väljaande väited, et NSA kuulas Vatikani kõnesid pealt, ei vasta tõele,» teatas eile NSA pressiesindaja Vanee Vines.

Vatikani pressiesindaja Fredrico Lombardi sõnul ei ole neil kõnede pealtkuulamise kohta andmeid. Ta lisas, et kui ka kuulati, siis nad ei muretse selle pärast.

Lehekülg Cryptome edastas selle kuu alguses, et NSA kuulas Itaalias pealt rohkem kui 40 miljonit telefonikõne möödunud aasta detsembri ja selle aasta jaanuari vahelisel ajal. 

NSA ümber lahvatas skandaal selle aasta suvel, kui USA endine luureanalüütik Edward Snowden paljastas selle luureorganisatsiooni laiaulatusliku jälgimisprogrammi PRISM.

Lisaks tavakodanike kõndele kuulati pealt mitmete riikide juhtide töö- ja eratelefone, kaasa arvatud Saksamaa kantsleri Angela Merkeli omi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles