Video: Hollandi muuseumides võib olla 139 natside röövitud taiest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi muuseumide assotsiatsiooni komisjon uurib kohalike omanduses olnud kunstiaarete röövimisi Teise maailmasõja ajal natside poolt, vahendab Reutersi video.

Kahtlase päritoluga taieseid on enam kui 100, nende seas on ka üks Henri Mateisse’i ja üks Vassili Kadinsky maal.

Hollandi muuseumite assotsiatsiooni juhi Siebe Weide sõnul viitab mõne taiese ebaselge minevik sellele, et need võivad olla Teise maailmasõja ajal varastatud.

«Leiti 139 kunstiteost, mille minevik viitab kas kaudselt või otseselt röövimisele või taiese tahtmatule ilmajäämisele enne Teist maailmasõda või selle ajal,» rääkis Weide.

«Muuseumid võivad neist ilma jääda, kuid on hea pidada meeles, et muuseumid pole oma kollektsioonide omanikeks, vaid nende eest hoolitsejateks. Tegelikeks omanikeks on sageli Hollandi omavalitsused või riik,» lisas ta.

Stedelijki moodsa kunsti muuseumis on 16 taiest komisjoni kõrgendatud tähelepanu alla sattunud aaret.
Amsterdami kuulsa Rijksmuseumi kogudes on arvatavalt musta minevikuga näiteks kaks 17. sajandist pärit portreed (autoriteks Adriaen Hanneman ja Govert van Slingelandt) ning veel kaheksa maali.

Stedelijki moodsa kunsti muuseumi pressisekretär Marie-Jose Raven rääkis eile Reutersile, et kaheksa taiese osas saab kontakteeruda nende esialgsete omanike või pärijatega. Ülejäänud kaheksa omanike kohta ei oska muuseum midagi arvata ja palub seetõttu avalikkuse abi.

Komisjoni juhtinud Rudi Ekkart rääkis, et 139st kunstiteosest 61 võib seostada nende esialgsete omanikega, kellest enamuses on juudi rahvusest.

Hollandi muuseumide assotsiatsiooni komisjon alustas kollektsioonide uurimist 2009. aastal ja see hõlmas 162 muuseumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles