Niinistö: spioneerimisele vastame diplomaatiaga

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul on selge, et riik reageerib nuhkimisele, kui peaks selguma, et selle taga on mingi maa.

Riigipea väitel vastab Soome sellele diplomaatiliste võtetega, vahendas iltasanomat.fi.

Niinistö oli oma sõnul üllatunud eile avalikuks saanud väidetavast spioneerimisest, mille sihtmärgiks oli välisministeerium ja seda oletatavasti juba aastaid.

«Seisame silmitsi uue olukorraga. Vanaaegses füüsilises spioneerimises olid kindlad praktikareeglid ehk siis kui palju reegleid rikutakse,» rääkis Niinistö ajakirjanikele.

Nuhkinud osapoole väljaselgitamine on äärmiselt keeruline, nentis ta. Raport luuramise ulatusest ja selle keskendumine välisministeeriumile valmis Niinistö sõnul varasügisel.

President ei soovinud avaldada, kust Soome nuhkimist puudutanud vihje sai. «Vihje tuli väljapoolt. See viitas asjaolule, et meil endil pole niisuguseid volitusi ega vahendeid, millega me oleks saanud sellele jälile jõuda.»

Kõige olulisem teave on ka siiani liikunud paberkandjal, paberite hulk tõenäoliselt aga suureneb. «Kui ma ise räägin telefoniga, siis ka minul vasardab kuklas mõte, et vestleme siin telefonis parem vähemolulistest asjadest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles