Kreml eitab Valge Maja väiteid Snowdeni osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Kremli kinnitusel ei luba Venemaa USA luureprogrammide lekitajal Edward Snowdenil rikkuda asüülitingimusi.

Venemaa presidendi Vladimir Putini kõneisik Dmitri Peskov lükkas ümber Vene päevalehes Kommersant ilmunud Valge Maja allikate väite, kelle sõnul rikub Venemaal elava Snowdeni tegevus kahe riigi suhteid, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Peskovi sõnul ei vasta taolised väited tõele ning Snowdenil ei lubata kahe riigi suhteid rikkuda. Putini sõnul anti Snowdenile asüüli tingimusel, et tema tegevus ei ohusta Ühendriikide huve.

USA riikliku julgeolekuameti (NSA) salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta avalikkusele infot lekitanud Snowden kohtus sel nädalal Moskvas Saksa rahvasaadiku Hans-Christian Ströbelega. Viimase sõnul pakkus Snowden, et ta võib Saksa rahvasaadikutele anda tunnistusi väidete kohta, nagu oleks USA Saksamaa järele nuhkinud ning kuulanud üle kümne aasta pealt ka Saksa liidukanstler Angela Merkeli telefoni.

Valge Maja hinnangul rikub Snowden sel moel Putini seatud asüülitingimusi, kuid Peskov eitas seda. «Keegi ei luba tal murda Vene presidendi tingimusi, mille kohaselt ei tohi ta tekitada kahju USA-le,» märkis Peskov. «Aga ta on Venemaa pinnal, kus talle on antud seaduslikult ajutist asüüli, mistõttu on ta vaba kohtuma kellega ta soovib.»

Snowdeni advokaadi kinnitusel andis Snowden Saksamaad puudutavad materjalid üle juba ajal, mil ta viibis Hong Kongis. Ka Snowden ise on kinnitanud sama. Samuti märkis advokaat asüülitingimustele viidates, et Snowden ei saa riigist lahkuda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles