USA ametnikud: Snowden ei peaks armu saama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden Moskvas septembris 2013.
Edward Snowden Moskvas septembris 2013. Foto: SCANPIX

USA Valge Maja ametniku ja juhtivate kongressiliikmete sõnul ei peaks Ühendriikide luureandmeid lekitanud Edward Snowden armu saama.

Endise luureanalüütikuga Moskvas kohtunud Saksa parlamendisaadik ütles reedel, et mees on valmis USA kongressi ees tunnistusi adma, et heita valgust «võimalikele rasketele üleastumistele».

Valge Maja nõuniku Dan Pfeifferi sõnul rikkus Snowden Ühendriikide seadust. «Ta peaks USA-sse naasma ja kohtu ette astuma,» rääkis Pfeiffer telekanalile ABC.

Senati luureasjade komitee esimehe Dianne Feinsteini arvates jättis Snowden kasutamata võimaluse «helistada esindajatekoja luureasjade komiteele, senati luureasjade komiteele, et teavitada neid informatsioonist, mida nad oleks nägema pidanud».

«Oleksime temaga kohtunud ja info üle vaadanud. Seda ei juhtunud ja nüüd on ta oma riigile teinud tohutu karuteene,» rääkis demokraadist Feinstein telekanalile CBS. «Minu arvates ei tuleks talle armu anda.»

Ka vabariiklasest kongressiliige Mike Rogers ei näinud «mingit põhjust» vabastada Snowden mis tahes süüdistustest.

Ühendriikidest põgenenud Snowden sai augustis Venemaalt ajutise varjupaiga.

Saksa roheliste erakonna tuntumaid parlamendiliikmeid Hans-Christian Ströbele kohtus neljapäeval Moskvas Snowdeniga, et arutada tolle lekitatud materjalidele tuginevad väited, et NSA võis teiste riigijuhtide seas kuulata pealt ka Saksa kantsleri Angela Merkeli mobiiltelefonikõnesid.

Saksa valitsus teatas reedel, et sooviks Snowdenit Venemaal küsitleda, kuid Saksamaa asüülitingimustele mees ei vasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles