Pearätita sudaanlannat ähvardab piitsutamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amira Osman Hamed
Amira Osman Hamed Foto: SCANPIX

Sudaanis võivad piitsahoobid ähvardada naist, keda süüdistatakse sündsusetus riietumises, sest ta keeldus katmast oma juukseid.


Piitsahoopidega võib Amira Osman Hamedi karistada vastavalt seadustele, mis hakkasid Sudaanis kehtima pärast Omar al-Bashiri 1989. aasta islamistlikku riigipööret.

Vastavalt Sudaani seadustele peavad kõik naised juukseid olema kaetud hijabiga. Hamed keeldub seda tegemast, väites, et võimud tahavad, et nad näeksid välja nagu Talibani naised.

Hamedi rahvusvahelist tähelepanu tõmmanud juhtum sai augustis alguse sellest, kui ta Jebel Aulias riigiasutuses käies keeldus täitmast politseiniku käsku pea katta.

2009. aastal sattus laiema tähelepanu alla Sudaani ajakirjanik Lubna Ahmed al-Husseini juhtum. Tema sai avalikus kohas pükste kandmise eest trahvi, mida keeldus maksmast. Karistuseks pandi naine üheks päevaks vangi ja temaga koos restoranis kinni võetud inimestele jagati kepihoope.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles