Norra politsei on bussimõrvade tõttu taas kriitika alla sattunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buss, kus Lõuna-Sudaani mees pussitas kolm inimest surnuks.
Buss, kus Lõuna-Sudaani mees pussitas kolm inimest surnuks. Foto: SCANPIX

Kolme inimese eilne surnukspussitamine Norra bussis andis kaks ja pool aastat pärast Anders Behring Breiviki tapatalguid uut hoogu kriitikale Norra politsei võimekuse suhtes vägivallakuritegudele reageerida.

Politsei teatel oli isik, keda kahtlustatakse esmaspäevaõhtuses bussikaaperdamises, 30-aastane Lõuna-Sudaanist pärit asüülitaotleja, kelle avaldus oli tagasi lükatud ja kes ootas teisipäeval riigist väljasaatmist.

Kahtlusalune, kelle isikut pole avalikustatud, lahkus politsei andmetel saatjata Norra lääneosas asuvast Årdali asüülikeskusest, mille lähedal bussikaaperdamine aset leidis.

«Me ei tea motiivi, selle peab välja selgitama juurdlus,» ütles politseikomissar Ronny Iden, kelle sõnul polnud kahtlusalusel varem politseiga kokkupuudet olnud.

«Me ei avastanud mingeid hoiatavaid märke,» kinnitas ka keskuse asedirektor Tor Brekke. "See oli täiesti ootamatu, miski ei viidanud tema ebastabiilsusele.»

Kahtlusalune viibis Norras alates aprillist ja Årdali keskuses alates augusti lõpust, ent vastavalt Dublini konventsioonile pidid Norra võimud ta Hispaaniasse välja saatma, kus ta enne Norrasse saabumist esimest korda asüüli taotles.

Noahaavade tõttu haiglaravil viibivat kahtlusalust kavatseb politsei esimest korda üle kuulata teisipäeva õhtul.

Mõrvad on Norras taas lõkkele puhunud kriitika politsei aadressil.

«Politsei reageerimisaeg tundub liiga pikk, kuna tuletõrje ja kiirabi jõudsid sündmuskohale varem. See teeb murelikuks,» tunnistas Årdali linnapea Arild Ingar Lægreid usutluses Norra televisioonile. Kiirabil kulus politsei teavitamiseks veerand tundi ning politsei pidi kohale jõudmiseks läbima umbes 40 kilomeetrit, kuna otsetee oli ilmaolude tõttu läbimatu.

Kahtlusalune pussitas esmaspäeva õhtul bussis surnuks 50. eluaastates rootslase ja norralase ning 19-aastase norralanna. Kuritegu pandi toime Sogn og Fjordane maakonnas Årdali vallas. Rünnaku alla sattus kaugliinibuss, mis liigub marsruudil Oslost Valdresis asuvasse populaarsesse suusakuurorti.

Norrat vapustas 2011. aastal massimõrv, kui Breivik Breivik tappis 22. juulil Oslo valitsuskvartalis korraldatud pommiplahvatustega kaheksa inimest ja lasi seejärel Utøya saarel Tööpartei noortelaagris maha veel 69 inimest. Ta mõisteti 21 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles